După cinci ore de audieri, Călin Georgescu a părăsit sediul Parchetului General cu zâmbetul pe buze și părând că nu este afectat sub nicio formă de acuzațiile care i se aduc. Procurorii au dispus ca acesta să se afle timp de 60 de zile sub control judiciar, având calitatea de inculpat pentru mai multe acuzații, care, dacă se dovedesc adevărate ar însemna ani mulți de închisoare pentru politicianul suveranist.

Reprezentanții Parchetului General au revenit cu un nou comunicat, în care informează despre acuzațiile care i se aduc lui Călin Georgescu, fără a menționa însă în clar numele acestuia.
„Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false și altele”, anunță procurorii.
„Procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de astăzi, punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană fizică sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni:
* instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată, prev. de art.47 C.p rap. la art.32 C.p. rap. la art.397 alin.2 C.p.;
* comunicarea de informații false, prev. de art.404 C.p.;
* fals în declarații în formă continuată, prev. de art.326 alin. 1 C.p. cu aplic. art.35 alin.1 C.p. (privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere);
* iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, prev. de art. 3 alin.1 din O.U.G. 31/2002;
* promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, prev. de art. 5 din O.U.G. 31/2002;
* iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii, prev. de art. 6 alin.1 din Legea 157/2018.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se spune în comunicatul celor de la Parchetul General.
”Îmi amintesc de mentalitatea și sistemul comunist din anii 50. Noi suntem puterea. Nu vom sta în genunchi în fața nimănui. Era de așteptat. Toată omenirea știe ce se întâmplă acum în România. E disperarea de aici combinată cu Bruxelles-ul”, a declarat Călin Georgescu la ieșirea din sediul Parchetului General.
Întrebat de jurnaliști cum comentează reținerea lui Călin Georgescu, liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat următoarele:
„Nu voi comenta niciodată o decizie a justiției sau o anchetă a procurorilor. România este o democrație în care separarea puterilor în stat funcționează pe deplin. Justiția este independentă și legea trebuie aplicată indiferent de persoane, respectând însă toate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Având în vedere contextul electoral tensionat, organele judiciare au datoria să prezinte opiniei publice dovezi extrem de solide în ancheta în care, printre zeci de persoane, este implicat și un potențial candidat în alegerile din mai. Doar comunicarea de probe clare și fundamentate ireproșabil poate determina ca această anchetă penală să nu fie deturnată într-un manifest electoral al unui anumit candidat”, a spus premierul, pentru Digi24.
Un alt candidat la prezidențiale, Victor Ponta s-a identificat cu Călin Georgescu, declarând că în urmă cu 10 ani și el a fost dus la DNA pe când se deplasa cu ajutorul unor cârje.
„În urmă cu 10 ani tot așa m-au adus și pe mine, în cârje, la DNA, pentru că atunci vrea Iohannis Guvernul lui. După niște ani m-au achitat judecătorii, dar răul a fost făcut.
Eu vreau ca în 2025 să trăim într-o țară în care ce a fost atunci, acum 10 ani, să nu se mai repete.
Vreau ca toți candidații să aibă drepturi egale și vreau ca poporul să decidă prin vot ”, spune fostul premier și fost președinte al PSD, Victor Ponta.
După reținerea lui Călin Georgescu rețelele de socializare, TikTok în primul rând, sunt pline de mesaje pro sau contra candidatului suveranist. Multe dintre postări aparțin unor jurnaliști din străinătate, care spun că nu mai înțeleg nimic din ceea ce se întâmplă în România.
Revenind la situația de fapt, conform g4media.ro procurorii de la Parchetul General au dispus o listă lungă de obligații sau interdicții pentru Călin Georgescu, înainte de a-l lăsa să iasă pe ușa instituției:
*Să se prezinte la organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară ori la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
*Să informeze de îndată organul de urmărire penală, judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau instanța de judecată, cu privire la schimbarea locuinței;
*Să se prezinte la organul de poliție desemnat de I.P.J. Ilfov cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
*Să nu părăseasca teritoriul României;
*Să nu creeze/utilizeze conturi pe platforme sociale on-line pe care să posteze conținut (imagini, înregistrări audio-video, mesaje, etc) cu caracter antisemit, legionar, fascist, rasist ori xenofob, sau care promovează, în public. cultul personelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, să nu posteze/promoveze niciun de astfel de conținut pe astfel de platforme;
*Să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență:
* Să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
Călin Georgescu poate contesta în instanță măsura controlului judiciar, dar și celelalte dispoziții ale procurorilor.