Președintele interimar al României, Ilie Bolojan a avut ieri, 26 februarie, consultări la Palatul Cotroceni cu toate partidele parlamentare, pe tema poziției pe care trebuie să o adopte țara noastră în actualul context internațional referitor la războiul din Ucraina. Subiectul principal a fost dacă România să trimită, sau nu, trupe de menținere a păcii, după încetarea conflictului.

Liderii partidelor parlamentare au mers ieri la Palatul Cotroceni pentru a-și exprima părerea referitor la poziția țării noastre față de măsurile pe care statele UE ar trebui să le adopte față de conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Știrea a trecut aproape neobservată, întreaga atenție fiind deturnată ieri, în urma reținerii lui Călin Georgescu care a fost dus la Parchetul General pentru audieri.
Absolut toate delegațiile au spus că resping ideea trimiterii de trupe românești în Ucraina, dar că ar trebui ca țara noastră să majoreze cheltuielile pentru apărare.
Cei de la PSD au postat pe pagina de facebook a partidului următoarele:
„1. NU trimiterii de trupe românești în Ucraina;
2. DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual);
3. Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar.
Acestea sunt propunerile cu care am mers, alături de colegii din PSD, la consultările de azi (ieri, nota red.), de la Cotroceni”.
Aproximativ aceeași poziționare au avut și cei de la AUR.
„Alianța pentru Unirea Românilor a mers cu un mandat clar la consultările organizate de președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni: fără trupe române în Ucraina, recuperarea sumelor cheltuite de statul român pentru finanțarea războiului de la graniță și garanții de securitate.Poziționarea României la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare trebuie să fie fermă, pentru pace!”.
De asemenea, delegația AUR prezentă la consultări i-a transmis președintelui interimar Ilie Bolojan necesitatea dezvoltării propriei industrii de apărare, astfel încât banii cheltuiți pe achiziția de armament să se întoarcă în economia țării.
Ca și PSD, liberalii și-au făcut publică poziția față de acest subiect tot pe pagina de facebook a partidului.
„Partidul Național Liberal a participat astăzi la consultările organizate la Palatul Cotroceni de Președintele României, Ilie Bolojan, în vederea pregătirii poziției naționale pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European din 6 martie, de la Bruxelles.
În cadrul discuțiilor, unul dintre subiectele abordate a fost cel al cheltuielilor pentru apărare. PNL a susținut constant creșterea investițiilor în acest domeniu și își reafirmă sprijinul pentru o astfel de politică, având ca obiectiv consolidarea capacității de apărare a României. În acest context, considerăm necesară activarea clauzei de salvgardare la nivelul Uniunii Europene, astfel încât cheltuielile destinate apărării să fie excluse din calculul deficitului bugetar. Aceste cheltuieli trebuie să includă, de asemenea, fonduri alocate pentru dezvoltarea industriei de apărare, modernizarea infrastructurii de transport și măsuri pentru apărarea civilă.
În ceea ce privește situația din Ucraina, PNL sprijină inițiativa Uniunii Europene de a acorda un ajutor financiar de urgență acestei țări. Conform mecanismului de distribuție stabilit, contribuția României reprezintă 2% din totalul acestor fonduri.
Totodată, reamintim că PNL a susținut încă de la începutul conflictului acordarea de ajutoare atât pentru cetățenii ucraineni, cât și pentru refugiați”, au postat pe facebook cei de la PNL.
Parcă și mai categorici au fost reprezentanții UDMR.
„Nu trimitem trupe militare în Ucraina! România nu trebuie să-și pună cetățenii în pericol”, au scris pe facebook cei de la UDMR.
„Apărarea Europei trebuie consolidată! Statele membre UE trebuie să investească în propria protecție, nu se pot baza doar pe Statele Unite. Dezvoltarea industriei militare interne și a XXI-a. Investiția în tehnologia secolului este esențială.
Încetare imediată a focului în Ucraina! Pacea pentru Ucraina trebuie să includă și garanții de securitate!
Am convenit cu președintele interimar pe aceste teme, deoarece aceste probleme vor fi și ele pe ordinea de zi la ședința Consiliului Europei de săptămâna viitoare”, informează liderii UDMR .
Cei de la SOS, prin vocea Dianei Iovanovici-Șoșoacă, au venit cu un plan în nouă puncte pe care România ar trebui să îl susțină la reuniunea CE din 6 martie.
Pe lângă opoziția trimiterii de trupe românești în Ucraina, cei de la SOS au solicitat sistarea ajutorului pentru Ucraina, dar și unirea Republicii Moldova cu România.
Conducerea Partidului Oamenilor Tineri (POT) a renunțat să mai meargă ieri la Cotroceni, la consultări, preferând să meargă la sediul Parchetului General pentru a-l susține pe Călin Georgescu, cel care se spune că este adevăratul lider al partidului.
Și candidatul comun al alianței PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu a ținut să își exprime propria părere legată de poziția pe care România trebuie să o susțină în data de 6 martie, la Consiliul European.
”România nu trebuie să trimită trupe în Ucraina. Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii. Am spus asta acum trei ani, nu mi-am schimbat părerea cu un milimetru. Dacă voi fi președintele României, nu vom trimite trupe în Ucraina. Punct. Vom continua să sprijinim logistic și politic Ucraina. Dar nu vom trimite oameni acolo. Nu în ultimul rând, ca să menții pacea, trebuie să ai pace. Să nu ne precipităm, să nu ne aruncăm cu capul înainte, vorbind despre angajamente post-război, când nici măcar un acord de încetare a focului nu este schițat. Înțelepciune și calm. Doar așa putem să ieșim din criza aceasta”, a scris Crin Antonescu într-o postare pe facebook, chiar înainte de întâlnirea de ieri a președintelui interimar cu partidele politice.
Poziția României va fi transmisă la Consiliul European, programat pe 6 martie la Bruxelles.