Serviciul de spionaj al Federației Ruse (SVR) a dat publicității astăzi, 4 martie, un comunicat, preluat de agenția oficială de știri TASS, în care acuză conducerea UE că vrea să scape de liderii suveraniști. Printre cei menționați de SVR se numără și Călin Georgescu, alături de premierul maghiar Viktor Orban și cel slovac, Robert Fico.

Conform agenției de știri ruse TASS, Serviciul de Informații Externe al Rusiei consideră că între administrația Trump și conducerea UE ar exista un conflict nedeclarat pe tema reformiștilor care dețin sau țintesc puterea în mai multe țări de pe bătrânul continent.
Astfel, SVR susține că liderii UE sunt extrem de îngrijorați de ascensiunea liderilor suveraniști, care ar merge pe mâna americanilor în ceea ce privește deciziile radicale adoptate pe bandă rulantă de Donald Trump.
„Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război liderilor non-sistemici care sunt susținători deschiși ai președintelui american Donald Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale aflate la conducerea UE”, spun reprezentanții SVR în comunicat.
Printre cei care ar fi vânați de Bruxelles ar fi și Călin Georgescu, conform agenției de spionaj a Rusiei.
„Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a jucat un rol esențial în recunoașterea ca invalide a rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România, a cerut actualelor autorități de la București să-i interzică lui Georgescu să participe în a doua tură de alegeri din luna mai. Ea a avertizat că, dacă acest reprezentant al „forțelor nesistemice” își va continua campania electorală Uniunea Europeană va restricționa accesul României la fonduri europene”, mai scrie TASS, citând din comunicatul SVR.
Oficialitățile de la București au reacționat imediat.
„Afirmațiile recente ale serviciilor rusești sunt ridicole și complet neavenite”, a comentat ministerul român de Externe.
„Acestea fac parte din seria de acțiuni hibride desfășurate de Federația Rusă pentru a submina democrația în România. Ansamblul acestor activități care includ mesaje publice, campanii de influență și interferență cu procese democratice este menit să scadă încrederea în autorități si să critice apartenența României la UE și NATO”, transmite MAE într-un comunicat de presă, cu referire la comunicatul SVR.
Și premierul Marcel Ciolacu a reacționat imediat la afirmațiile Serviciului de Informații Externe al Rusiei.
„Faptul că un serviciu secret al Rusiei se poziționează față de decizii ale autorităților române este de netolerat!
Rusia nu poate transmite autorităților române pe cine să ancheteze și pe cine nu. Rusia nu poate dicta pe cine să aleagă românii și pe cine nu.
Rusia nu poate fi un model de bune practici de democrație. Rusia este o țară în care opozanții politici sunt torturați, aruncați în închisori sau omorâți. Pe scurt: în Rusia, drepturile omului și democrația sunt o glumă proastă!
Dincolo de retorica politică, românii au ocazia să înțeleagă în mod direct cine sunt forțele care încearcă să submineze parcursul european și euro-atlantic al României”, a fost reacția dură și rapidă a liderului PSD Marcel Ciolacu.
O reacție asemănătoare a avut și candidatul independent Nicușor Dan.
„Azi Serviciul de Informații Externe al Rusiei a dat un comunicat oficial în care atacă procurorii români care-l anchetează pe Călin Georgescu. Este primul act public oficial prin care Rusia intervine în sprijinului unui candidat în alegerile prezidențiale și un semnal de alarmă extrem de important pentru tot statul român, actualii șefi ai instituțiilor noastre și pentru cetățenii români.
Iată cum în câteva luni de zile cei care au organizat alegerile și cei care le-au manipulat ne-au adus într-un moment critic pentru libertatea, prosperitatea și parcursul nostru democratic”, a postat pe facebook primarul general al Capitalei.
Conform prognozei Serviciului de Informații Externe al Rusiei, „după un atac asupra lui Georgescu, este foarte probabil ca mainstreamul liberal european să facă noi încercări de a înăbuși disidența în UE. Ținta lor principală va fi Ungaria ca bastion al conservatorismului european, iar o scuză bună vor fi viitoarele alegeri parlamentare din țară de anul viitor”, cred cei de la SVR.