Economiile din țările membre UE se vor reorienta rapid către dezvoltarea industriei de armament. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat astăzi, 4 martie, de la Bruxelles, un plan în cinci puncte menit a aduce statele europene în poziția de a nu mai depinde de ajutorul militar al SUA în situații de conflict militar.

800 de miliarde de euro ar trebui să cheltuie cetățenii din UE pentru a fi siguri că Europa se poate apăra și singură în fața oricărei agresiuni din exterior. Din acești bani ar trebui să fie sprijinită și Ucraina în efortul de război, în condițiile în care SUA au anunțat deja că nu vor mai ajuta cu armament regimul de la Kiev.
„Nu trebuie să descriu natura gravă a amenințărilor cu care ne confruntăm sau consecințele devastatoare pe care va trebui să le suportăm dacă aceste amenințări se vor materializa, deoarece întrebarea nu mai este dacă securitatea Europei este amenințată într-un mod foarte real sau dacă Europa ar trebui să își asume mai multă responsabilitate pentru propria securitate. În realitate, știm de mult timp răspunsurile la aceste întrebări. Adevărata întrebare care se pune în fața noastră este dacă Europa este pregătită să acționeze atât de decisiv pe cât impune situația și dacă Europa este pregătită și capabilă să acționeze cu rapiditatea și ambiția necesare”, a spus astăzi von der Leyen.
Aceasta a detaliat planul de reînarmare, menționând și că țările membre UE vor sprijini în continuare Ucraina.
„Acest set de propuneri se concentrează pe modul de utilizare a tuturor pârghiilor financiare de care dispunem pentru a ajuta statele membre să crească rapid și semnificativ cheltuielile cu capacitățile de apărare, urgent acum, dar și pe o perioadă mai lungă de timp în decursul acestui deceniu. Acum, acest plan are cinci puncte. Prima parte a acestui plan ReArm Europe este de a elibera utilizarea fondurilor publice în domeniul apărării la nivel național”, a declarat președinta CE.
Iată și care sunt cele cinci direcții ale planului de reînarmare.
Flexibilitate bugetară pentru apărare – Se va activa o clauză specială din Pactul de Stabilitate și Creștere, care va permite statelor membre să majoreze cheltuielile militare fără a intra în procedura de deficit excesiv. „Statele membre sunt pregătite să investească mai mult în propria lor securitate dacă dispun de spațiul fiscal necesar”, a explicat von der Leyen. Creșterea cu 1,5% din PIB a acestor cheltuieli ar genera un spațiu financiar de 600 de miliarde de euro.
Instrument european de împrumuturi – Vor fi disponibile 150 de miliarde de euro pentru investiții comune în apărare, care vor viza capacități paneuropene. „Vor fi achiziționate echipamente strategice pentru apărare antiaeriană și antirachetă, sisteme de artilerie, rachete și muniții, drone și sisteme antidrone; dar și pentru a răspunde altor nevoi, de la cibernetică la mobilitate militară”, a declarat președinta CE.
Folosirea bugetului UE pentru apărare – Se vor direcționa mai multe fonduri din bugetul UE către investițiile în domeniul apărării, prin stimulente pentru statele membre care aleg să utilizeze programele de coeziune pentru a sprijini cheltuielile militare.
Ultimele două domenii de acțiune vizează mobilizarea capitalului privat prin accelerarea Uniunii Economiilor și Investițiilor și prin Banca Europeană de Investiții, dar și susținerea în continuare a Ucrainei.
Ursula von der Leyen a menționat că toți liderii europeni au primit o informare referitoare la acest plan, urmând ca decizii concrete să fie stabilite la următoarele reuniuni.