4.9 C
București
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaCe este empatia și cum o putem dezvolta?

Ce este empatia și cum o putem dezvolta?

- Advertisement -

Știați că în anul 2023 cuvântul empatie s-a aflat pe locul al 3-lea în topul căutărilor în Dicționarul online Explicativ al limbii române? Peste 127.000 de români au căutat în anul 2023 definiția cuvântului – empatie!

Așadar, începem și noi cu începutul și aflăm din DEX-ul online că empatia este:

1. Formă de intuire a realității prin identificare afectivă.

2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc.

În timp ce pe Wikipedia găsim că: empatia (vine din greacă veche ἐν, în, în interior și πάθoς, suferință, ceea ce suferi) este capacitatea de a recunoaște și, într-o oarecare măsură, de a împărtăși sentimentele (cum ar fi tristețea sau fericirea) care sunt experimentate de către o altă ființă, chiar dacă aceasta nu le exprimă explicit. O persoană are nevoie de un anumit grad de empatie înainte de a putea să fie capabilă să simtă compasiune.

Ce este empatia și cum o putem dezvolta? | INSPIRAȚIA SĂPTĂMÂNII
Ce este empatia și cum o putem dezvolta? | INSPIRAȚIA SĂPTĂMÂNII

Mergem mai departe, în literatura de specialitate și aflăm de la Bert Helinger, fondatorul Constelațiilor familiale | „Cea mai profundă empatie este lipsită de emoție. Rămâne la acel nivel superior unde păstrează o imagine de ansamblu. Doar din această empatie și din această percepție sensibilă a întregului, câștigăm puterea de a ajuta într-un mod care funcționează.”

În timp ce Claudia Jimeno, specialist în dezvoltare personală și creștere spirituală si fondatoarea Centrului AmaneSer – definește emaptia ca fiind „capacitatea de a percepe, recunoaște sau înțelege trăirile altei ființe, fără să se modifice starea noastră interioară. Atunci când suferim cu celălalt, nu empatizam.”

Uneori confundăm empatia cu starea de împărtășire a acelorași emoții. Sau putem asocia empatia cu indiferența și lipsa de implicare. În realitate „cât timp eu mă identific cu trăirile celuilalt, nu este empatie” – ne spune Claudia Jimeno.

Cu cât ești mai curat/vindecat în interiorul tău, cu atât ai o capacitate mai mare de empatie și compasiune.

Atunci când mă indentific cu emoțiile altora și le trăiesc – adică plângem împreună, suferim împreună, etc – eu trăiesc rană mea care s-a trezit în rezonanță cu povestea celuilalt. În această situația nu pot să fiu empatic, deci nu am cum să îl ajut pe celălalt cu adevărat!

„Empatia ne ajută să menținem armonie în relațiile noastre, să comunicăm mai ușor și deschide ascultarea.  Dacă eu înțeleg prin ceea ce treci, dar în interiorul meu am vindecat acea rană, pot să te susțin cu adevărat și pot să îmi setez altfel așteptările față de tine. De exemplu, dacă știu că ai fost bătut când ai fost mic, o să înțeleg de ce tresari de fiecare dată când ridic tonul.” –  Claudia Jimeno.

Empatia este un subiect căutat nu doar în DEX, dar se regăsește și în centul atenției specialiștilor care au căutat să demonsteze importanța empatiei în trăirea unei vieți armonioase, creșterea compasiunii față de ceilalți și crearea unor relații echilibrate.


Care sunt cele patru stadii ale dezvoltării empatiei conform psihologului Martin L. Hoffman?

Care sunt factorii ce ajută dezvoltarea empatiei, de la vârste fragede, conform specialiștilor?

Care sunt factorii ce împiedică sau încetinesc dezvoltarea empatiei, de la vârste fragede, conform specialiștilor?

Ce putem să ne dezvoltăm empatia?

Află răspunsurile la întrebările de mai sus în episodul Inspirația Săptămânii

YouTube player
- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE