29.5 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024
spot_img
DiverseCe s-a schimbat în politica americană în ultimele trei săptămâni? Nimic! Și...

Ce s-a schimbat în politica americană în ultimele trei săptămâni? Nimic! Și aproape totul!

La 18 iulie 2024, cu circa trei săptămâni în urmă, nimeni nu punea sub semnul întrebării victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale nord-americane din 5 noiembrie.

Doar că la 21 iulie, Joe Biden, actualul președinte american, a anunțat că se retrage din cursa electorală pentru un al doilea mandat, susținând-o ferm pe Kamala Harris, actualul său vicepreședinte. Asta după ce respinsese constant acest scenariu!

Din acea zi, totul s-a schimbat, iar analiștii de peste ocean nu prea găsesc similitudini în istoria politicii americane la vârf.

La 18 iulie 2024, atunci când Donald Trump a pășit, la doar cinci zile după ce supraviețuise unei tentative de asasinat, pe scena Convenției republicane din Milwaukee, lumea părea doar a lui, scriu cei de la CNN.

Donald Trump era la mijlocul lunii iulie marele favorit al alegerilor prezidențiale din acest luna noiembrie

În acel moment, un Partid Republican unificat se adunase în jurul lui Trump după ce acesta a supraviețuit unei tentative de asasinat. Oponentul său, președintele Joe Biden, se confrunta cu cifre scăzute ale sondajelor, cu strângeri de fonduri lente și cu preocupări majore în interiorul Partidului Democrat cu privire la propria sa rezistență psihică.

Decizia lui Biden de a face un pas în spate a schimbat total datele problemei. Speranțele democraților s-au aprins ca de la o simplă scânteie într-un lan de grâu uscat, aprinzând un „foc” care le-a permis Kamalei Harris și echipei ei de campanie nu doar să refacă diferența în sondaje față de Trump, ba chiar pe alocuri să-l și depășească pe candidatul republican. Iar despre nivelul rapid de strângere a fondurilor la praguri nebănuite, ce să mai vorbim!

Toate astea i-au făcut pe republicani să-și regândească campania. Mai mult, i-a dat de gândit lui Donald Trump însuși. Iar asta l-a determinat să apeleze la schimbări. Una dintre cele mai recente e cea a prezenței personale, surprinzătoare, la Convenția Asociației Naționale a Jurnaliştilor de Culoare, organizată recent la Chicago.

Fostul președinte a părut ușor disperat, renunțând parcă la orice pretenție de mesaj serios în spațiul public și aprinzând controverse privind moștenirea rasială a Kamalei Harris.

Sigur că mare parte a presei a demontat acuzele, înainte să reacționeze chiar echipa de campanie a democraților.

Kamala Harris știe să se lasă purtată de valul imens de simpatie la adresa sa din ultimele săptămâni

Fostul președinte a declarat că actualul partener de guvernare al lui Joe Biden, fiică de imigranți din India și Jamaica, „dorește mai nou să fie integrată în comunitatea oamenilor de culoare” după ce, ani de zile, a susținut „promovarea moștenirii indiene” din familia sa.

Una peste alta, în cele puțin peste 90 de zile rămase până la data alegerilor prezidențiale, nimeni nu poate anticipa cu siguranță nicio evoluție semnificativă. Dar e cert un singur lucru: cel ce va reuși să-și mobilizeze electoratul la maxim, acela va câștiga! Iar democrații stau mai bine la acest capitol în ultimele două săptămâni!

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE