29.5 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024
spot_img
StiriInternCea mai riscantă meserie din România: ministru al Sănătății

Cea mai riscantă meserie din România: ministru al Sănătății

Niște escroci! O scurtă recapitulare a „realizărilor” foștilor miniștri ai Sănătății te pune pe gânduri. În contextul  „morților subite” de la spitalul Sf. Pantelimon, al incendiilor din spitale soldate cu victime ar trebui să ne aducem aminte cine a condus acest domeniu de importanță vitală. Oameni care au călcat pe cadavre și care și-au burdușit buzunarele fără milă pentru cei pe care ar fi trebuit să îi slujească.

Pe 26 aprilie anul curent fostul ministrul al Sănătăţii Sorina Pintea a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru luare mită.

De asemenea, instanţa a decis confiscarea sumei de 10.000 de euro de la fostul ministru al Sănătăţii.

Sentința vine la 4 ani după ce în februarie 2020 procurorii DNA au reținut-o pe Sorina Pintea pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată. Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, Pintea Sorina, în calitatea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, ar fi primit prin intermediar sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect „proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu o societatea comercială.

Alt ministru al Sănătății, alt dosar al DNA.

Florian Bodog. Din întâmplare tot de la PSD. Acesta și-a angajat o „consilieră” care timp de un an nu a călcat pe la instituție, dar și-a încasat conștiincioasă salariul.  

Potrivit rechizitoriului DNA fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Pentru a scăpa de pușcărie acesta a depus într-un cont bancar al DNA suma de 75.741 de lei, prejudiciu reclamat de Ministerul Sănătății, parte civilă în dosar,  după ce fosta sa consilieră nu s-a prezentat nicio zi la serviciu, dar a încasat salariu.

Fostul ministru, reales senator în 2020, declara: „nu am prejudiciat niciodată statul cu nimic şi sunt, fără dubiu, nevinovat”.

Conform romania.europalibera.org, procurorii au precizat în rechizitoriu că Olivia Andreea Marcu a fost încadrată în calitate de consilier personal la cabinetul ministrului Sănătății Bodog Florian Dorel, în baza a două contracte de muncă, cu jumătate de normă. „Potrivit celor două contracte individuale de muncă, activitatea urma să se desfășoare la un loc de muncă fix, respectiv la cabinetul ministrului Sănătății Bodog Florian Dorel. Atribuțiile postului urmau să fie prevăzute în fișa postului, anexă la contractul individual de muncă, fișă a postului care deși a fost întocmită nu a fost semnată de către inculpata Marcu Olivia Andreea deoarece nu s-a prezentat nicio singură zi la locul de muncă”, se mai arată în rechizitoriul menționat de Europa Liberă.

Senatorul Bodog a plătit din buzunarul propriu în contul DNA banii încasați ilegal de fosta consilieră.

Alt ministru, aceași problemă: șpaga.

La sfârșitul anului 2021, pe 3 decembrie procurorii DNA anunțau că au finalizat rechizitoriul referitor la faptele de corupție ale fostului ministru al Sănătății din guvernul Ponta 3, Nicolae Bănicioiu.

Acesta era acuzat de trafic de influență și luare de mită de la cinci persoane pe care le-ar fi girat ca și manageri la mai multe spitale, dar și pentru banii primiți sub formă de dividende de la două firme „de suflet” ale fostului ministru. Șpaga nu era luată „în plic”, sau la sacoșă. Bănicioiu a fost ceva mai inventiv.

Ajutat de o complice care a fost numită acționar la două firme care importau echipamente medicale, fostul ministru al Sănătății ar fi primit anual dividende, susțin procurorii.

Șpaga încasată de Bănicioiu a fost estimată la 3,9 milioane de lei și nu a putut fi recuperată în totalitate deoarece fostul demnitar a divorțat intempestiv , în timp ce procurorii anticorupție așteptau ca parlamentarii să-i ridice acestuia imunitatea.

Banii ar fi fost fost primiți chiar și după ce Bănicioiu și-a dat demisia, pentru a păstra în funcții cinci manageri de spitale și pentru a aproba bugete cu care respectivele unități medicale să organizeze licitații și să cumpere echipamente de la cele două firme, conform Europa Liberă.

Recent Bănicioiu a mai scăpat de un dosar, cel în care era acuzat că nu a trimis la spitale din străinătate persoanele care au decedat din cauza infecțiilor nosocomiale pe paturile spitalelor din România în cazul Colectiv.

Nici cei de la USR nu stau chiar liniștiți. Fostul ministru Vlad Voiculescu este și el acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte) și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave în imensul scandal al importurilor de vaccinuri din perioada pandemiei, însă Voiculescu este acoperit de semnăturile lui Cîțu.

Să vedem cine se mai înscrie la cuvânt. Devine cam riscant să fii ministru al Sănătății în România.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE