20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALCeva scurt ca să n-o lungim

Ceva scurt ca să n-o lungim

Textul trebuie să fie scurt. Nu e un exercițiu de concizie, ci o rețetă prescrisă cu gândul la un cititor care are toate caracteristicile unui cardiac pândit de un puseu de tensiune la contactul vizual cu litera scrisă pentru mai mult de trei minute. Obosește. Nu se poate concentra. Transpiră. Abandonează.

Concizia se purta în vremea ziarelor tipărite. Atunci, din rațiuni de spațiu editorial (hârtia suportă orice, dar nu poate fi lungită!) ziariștii se străduiau să adune idei consistente în cuvinte cât mai puține. Apăreau în felul acesta articole de ziar care spuneau în cel mult 3.000 de semne (literele plus pauzele dintre ele) tot ce era semnificativ despre un eveniment de actualitate. Știrea era completă (răspundea la întrebările cine, ce, unde, când, cum), coerentă și, adeseori, pusă în context (de ce). Ca la manualul de jurnalism din anul I de facultate.

Acum, în era site-urilor, textul trebuie să fie scurt. În mod paradoxal, deși mediul online permite desfășurarea cu generozitate aproape infinită a tuturor informațiilor adunate de realizatorii unui ziar electronic, știrea trebuie să fie cât mai scurtă. Un titlu bun și atât, dacă s-ar putea. Și adeseori se poate. Un cuvânt sau o expresie clickbait. Exact ca la pescuitul de răpitor: o momeală care lucește și face valuri. Extraordinar! Bombă! Exclusiv! Iată dovada!

Avem un război la graniță în desfășurare și un posibil Război Mondial în așteptare. Istoria se schimbă sub ochii noștri, dar nu e nicio variantă să aflăm detalii. Ni se spune, scurt, că rușii pierd și că Zelensky e erou. Apoi aflăm că rușii câștigă și că Zelensky mai vrea arme. În fine, rușii câștigă și ne pregătim de Marea Confruntare a Occidentului cu Putin. Dacă se întâmplă, o să murim ca proștii, fără să înțelegem ce (ni) s-a întâmplat pentru că nimeni n-a avut chef să scrie prea mult despre asta de teamă că prea puțini vor avea chef să citească.

Sunt alegeri. Se dau sondaje și se dă din gură. Programele electorale încap pe o jumătate de pagină, corpul de literă e mare, doar titlurile și inter-titlurile contează. Cuvintele cheie sunt îngroșate, subliniate, colorate diferit. S-a inventat o caligrafie specială menită să nu obosească ochiul și să nu solicite prea mulți neuroni. Votantul e un pacient extenuat, are nevoie de o supă electorală ușoară și de multă odihnă, politicienii merg spre ei ca prin saloanele din Camera de Gardă: în vârful picioarelor, cerându-și scuze că îi agasează cu propuneri despre viitor.

Coldea și gașca lui de șmenari, traficanți de indulgențe judecătorești. Un fenomen redus la țipetele isterice ale unor personaje de mai mare râsul, care pozează drept eroi și eroine ale neamului. Ei au făcut, ele au dres, joacă simultan în Revoluția Franceză și în D’ale Carnavalului. Nimic despre cauze, despre legile strâmbe și învechite ale Siguranței Naționale, care au dat naștere acestor structuri mafiote. Nimic despre controlul civil, adevăratul control civil asupra Serviciilor. Ar fi o dezbatere lungă, plictisitoare. Or, cazul Coldea trebuie să fie tratat scurt și intens, lecție de orgasm colectiv al tuturor celor care au avut de suferit din cauza Binomului. Altfel nu se uită nimeni, iar de citit nici nu poate fi vorba.

Trăim în varianta prescurtată a democrației. Dacă ai ceva de spus fă-o repede, dacă s-ar putea printr-o interjecție. Poți icni, însă nu e cazul să te vaiți. Dacă scrii, fă-o în trei cuvinte cel mult.

Eroul Zelensky. Huo, Coldea! Votați?

Robert Turcescu
Robert Turcescuhttp://canal33.ro
Robert Turcescu este jurnalist, autor, om de radio şi televiziune şi este invitatul permanent al emisiunii „Jurnal de bord” difuzată în fiecare vineri dimineaţa de la ora 11.00 pe Canal 33 HD.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments