20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternCiolacu se jură că inflația va fi sub 5%. Isărescu și datele...

Ciolacu se jură că inflația va fi sub 5%. Isărescu și datele Eurostat îl contrazic fără pic de jenă

Întrebat despre evoluția inflației în țara noastră și efectele asupra nivelului de trai, premierul Marcel Ciolacu a declarat astăzi, 17 mai, la Iaşi, că trendul inflaţiei este unul descendent. Premierul spune că la momentul preluării mandatului inflaţia a fost de peste 10 la sută, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci procente. Cu totul altceva a spus însă Guvernatorul BNR în urmă cu două zile. Și cu totul altceva arată datele Eurostat apărute chiar astăzi.

În timp ce românilor le bate vântul prin buzunare, aflat în capitala Moldovei natale, la Iași, Ciolacu a simțit din nou cum îi bate vântul în pânzele economiei

”Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Mai avea puțin și se jura cu mâna pe Biblie că după alegeri românii vor vedea minunea cu ochii lor: inflație sub 5%, scăderea dobânzilor, un nivel de trai mai bun. Ca să fie și mai convingător, premierul a făcut playback și a pus din nou cd-ul cu „avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii”.

Marcel Ciolacu pare că trăiește într-o Românie paralelă. Guvernatorul BNR a spus cu totul altceva decât a afirmat astăzi premierul.

Miercuri, 15 mai, Mugur Isărescu atrăgea atenția că va fi nevoie de o corecţie fiscală care nu va fi deloc uşoară. Deficitul bugetar a sărit deja de 3% din PIB după primele 4 luni ale anului şi va ajunge la finalul anului, potrivit Comisiei Europene, la 6,9% din PIB. Același Mugur Isărescu a spus că “Unde-i lege, nu-i tocmeală” şi că un grad de îndatorare de peste 50% din PIB înseamnă îngheţarea salariilor bugetare. La peste 55% grad de îndatoare, conform legii, Guvernul va fi obligat să îngheţe cheltuielile cu pensiile din sistemul public şi de asemenea alte cheltuieli cu asistenţa socială. Ori România are deja la această oră peste 52% din PIB grad de îndatorare.

Ca un făcut, tot astăzi au fost date publicității cele mai noi date de la Eurostat. Așa după cum ne-am obișnuit România este pentru a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, în timp ce rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie.

Astfel, în luna aprilie ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%). Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în opt state membre, informează Digi24.

Urmează măriri la pensii, la salariile din sistemul de sănătate și cel de învățământ, bașca miliardul de euro ce trebuie plătit magistraților, care și-au dat singuri dreptate în instanță.

Cu toate acestea, după alegeri categoric inflația va scădea brusc sub 5%, v-o spune Marcel.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments