2.8 C
București
joi, 12 decembrie, 2024
spot_img
DiverseClopoțeii de Crăciun, un simbol ce anunță nașterea lui Iisus și o...

Clopoțeii de Crăciun, un simbol ce anunță nașterea lui Iisus și o istorie cu totul aparte!

Clopoțeii de Crăciun sunt, se spune, cele mai populare și simbolice ornamente de sărbători. Reprezintă bucuria, speranța și pacea pe care Crăciunul le aduce în lume și în inimile oamenilor.

Astăzi povestim la canal33.ro originea, semnificația și tradițiile legate de clopoțeii de Crăciun.

Fiind mai mult decât niște simple ornamente, Clopoțeii de Crăciun ne ajută să fim mai aproape de sensul profund al Crăciunului, de iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Ei ne invită să ne bucurăm de sărbători cu inima deschisă și cu spiritul vesel. În plus, ne îndeamnă să fim mai buni, mai darnici și mai întelegători.

Clopoțeii ne învață să ne bucurăm de sărbători alături de cei dragi

Clopoțeii de Crăciun au o istorie îndelungată și variată care se întinde pe mai multe culturi și religii. Unii cercetători cred că ei au fost inspirați de clopotele folosite în templele antice pentru a chema zeii sau a alunga spiritele rele. Alții susțin că ei au fost adoptați de creștini din obiceiurile păgâne de a agăța clopote de ramurile copacilor pentru a celebra solstițiul de iarnă.

Clopoteii de Crăciun ne îndeamnă să fim mai buni

O legendă populară spune că primii clopoței de Crăciun au fost creați de un fierar sărac (din nou, tema fierarului, ca și globuțele de Crăciun) care a vrut să-i facă un dar fiului său bolnav.

El a făurit niște clopote mici din metal pe care le-a agățat într-un brad, sperând să-i aducă fiului zâmbetul pe buze, dar tocmai atunci s-a pornit un vânt puternic, iar clopoțeii au început să sune armonios. Legenda spune că din acel moment băiatul s-a vindecat în mod miraculos.

Potrivit unei vechi legende, fierarul s-a gândit să-i facă o bucurie fiului său si a agățat câțiva clopoței în bradul de Crăciun

De atunci, clopoțeii au devenit un simbol al vindecării și al minunilor, chemare la rugăciune și laudă adusă Domnului.

Clopoțeii de Crăciun sunt folosiți și pentru a chema credincioșii la biserică, pentru a se ruga și a cânta în cinstea lui Dumnezeu. Ei exprimă credința și devoțiunea față de cel care a venit să ne salveze.

Clopoțeii de Crăciun se regăsesc în multe tradiții, culturi și obiceiuri de sărbători, atât în România, cât și în alte țări.

Se spune că agățarea clopoțeilor de Crăciun in brad, pe ușă sau la fereastră aduce noroc, prosperitate și protecție casei și celor care locuiesc în ea.

O altă legendă spune că după ce Moș Crăciun lasă darurile sub brad, sună din clopoței pentru a atenționa renii să se pregătească pentru următoarea destinație.

Cu mic, cu mare credem că Moș Crăciun sună din clopoțel după ce lasă cadourile sub brad

În majoritatea colindelor regăsim versuri cu clopotei de Crăciun, o modalitate de a transmite mesaje de pace și de bunăvoință celor pe care îi colindăm.

Colindele cu clopoței de Crăciun sunt foarte populare și variate, de la cele clasice, cum ar fi „Jingle Bells” sau „Silver Bells”, până la cele moderne, cum ar fi „All I Want for Christmas Is You” sau „Last Christmas”.

Clopoțeii de Crăciun se dăruiesc, obiceiul oglindind expresia afecțiunii față de cei dragi. Fiind vestitori, clopoțeii de Crăciun sunt, de asemenea, un mod de a sărbători viața și iubirea pe care le avem în familie și în prieteni. Ei ne amintesc să fim recunoscători și să ne bucurăm de fiecare clipă, ne încurajează să fim generoși și să împărtășim ce avem cu cei nevoiași.

Clopoțeii sunt adesea dăruiți celor dragi de lângă noi

Există și credința că sunetul clopoțeilor de Crăciun este coborât din rai pentru a vesti sosirea pe lume a pruncului Iisus. Clopoțeii simbolizează bucuria și recunoștința pentru darul divin al mântuirii și sunt asociați cu vestea bună a nașterii lui Iisus, cea care a fost anunțată de către îngeri, dar și de către păstori.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE