20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternColdea și Dumbravă se contrazic în declarații. DNA confirmă acuzația de trafic...

Coldea și Dumbravă se contrazic în declarații. DNA confirmă acuzația de trafic de influență

În urma audierilor de ieri, care au durat 15 ore, DNA a dat publicității astăzi, 24 mai, un comunicat referitor la cazul Coldea-Dumbravă. Procurorii anticorupție confirmă practic acuzele lui Cătălin Hideg și anunță măsurile restrictive dispuse față de inculpații din acest caz.

La ieșirea din sediul DNA după 15 ore de audieri, Florian Coldea a refuzat să facă orice declarație Sursa video: facebook Marian Ceaușescu

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune, începând cu data de 24 mai 2024, față de patru persoane (doi foști militari, în prezent asociați în cadrul unor societăți, un avocat din cadrul Baroului București și o persoană fără calitate specială), pentru săvârșirea unor infracțiuni de trafic de influență, forma participației penale fiind autoratul și complicitatea”, se spune în comunicatul DNA.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care reiese că în perioada martie 2023 – aprilie 2024, trei dintre inculpați (Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și avocatul avocatul Doru Trăilă, din cadrul Baroului București nota red.) ar fi pretins de la un om de afaceri (Cătălin Hideg, martor în cauză nota red.) suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, suma care ar fi fost pretinsă de inculpați a fost diminuată la 600.000 euro plus TVA, fiind stabilit ca aceasta să fie remisă în trei tranșe egale.

În contextul menționat mai sus, în aceeași perioadă, martorul ar fi remis celor trei inculpați o plată parțială în sumă de aproximativ 100.000 euro”, precizează procurorii anticorupție.

Ceea ce nu se spune în comunicat, dar s-a aflat pe surse, este faptul că Dumbravă și Coldea se contrazic în declarații.

Astfel, inițial fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea ar fi refuzat să dea declarații. Aflând însă că fostul său coleg din SRI a început să colaboreze cu procurorii, a început și Coldea să dea cu subsemnatul. Acesta a negat însă orice legătură cu avocatul Doru Trăilă, sau cu clientul acestuia, martorul din dosar Cătălin Hideg.

Dumbravă a declarat însă altceva și ar fi recunoscut legăturile de afaceri cu casa de avocatură a lui Trăilă. Nici nu avea cum să procedeze altfel. Banii dați de Hideg au ajuns în conturile avocatului, care la rândul lui a virat cea mai mare parte din bani către firma de consultanță a lui Dumbravă, care și-a oprit partea lui și a virat diferența în contul firmei de consultanță a lui Coldea. Practic, cei trei inculpați au încercat să dea o aură de legalitate întregii afaceri.

Tot pe surse se spune că vor mai fi chemați la audieri și alți ofițeri superiori de la SRI, generali aflați încă în activitate.

DNA a precizat doar că „în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane juridice, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor” și se referă probabil la firmele generalilor Coldea și Dumbravă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpații trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu părăsească teritoriul României și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

„Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar pe cauțiune se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, inculpații vor depune o cauțiune în valoare de 500.000 lei (stabilită față de cei doi oameni de afaceri și avocatul din cadrul Baroului București), respectiv 150.000 lei (cu privire la cel de-al patrulea inculpat), care vor fi consemnate pe numele lor, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita acelorași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”, se mai spune în comunicatul procurorilor anticorupție.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments