20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriPeru a decis: transgenderii, clasificați oficial ca „bolnavi mintal"

Peru a decis: transgenderii, clasificați oficial ca „bolnavi mintal”

Guvernul peruan a adoptat o măsură în ceea ce privește comunitatea transgender din țară. Printr-un decret semnat de președinta Dina Boluarte, persoanele transgender au fost catalogate oficial drept „bolnavi mintal”, o decizie ce a stârnit furia grupurilor LGBTQ+.

Potrivit decretului, „transsexualismul, travestismul cu rol dublu, tulburarea identității de gen în copilărie, alte tulburări de identitate de gen și travestismul fetișist” sunt acum toate considerate boli mintale în Peru.

Guvernul a justificat această măsură prin necesitatea de a oferi „tratament psihologic” gratuit celor afectați. De asemenea, autoritățile susțin că prin acest demers „reafirmă categoric respectul pentru demnitatea persoanei și acțiunile libere ale acesteia în cadrul drepturilor omului, oferind servicii de sănătate în beneficiul lor”.

Însă, această decizie a fost aspru criticată de activiștii pentru drepturile LGBTQ+, care consideră că este o încălcare flagrantă a drepturilor persoanelor transgender. Ei consideră că această clasificare ca „boală mintală” este o formă de discriminare și stigmatizare a identității de gen a acestor indivizi.

Experții în domeniul sănătății mentale au remarcat că abordarea guvernului peruan este total neadecvată și contrazice standardele internaționale de tratare a problematicii identității de gen. Potrivit specialiștilor, transgenderismul nu este o tulburare psihologică, ci o variație normală a experienței umane.

Decizia guvernului din Peru a stârnit un val de reacții negative la nivel internațional, țara fiind criticată pentru această politică considerată regresivă și contrară principiilor drepturilor omului.

Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments