După 19 ani de promisiuni și mediatizare unor bune intenții, statul român face și primii pași concreți pentru ajutorarea persoanelor care au fost victima unor infracțiuni cu violență, fie că vorbim aici de viol sau de violență domestică. Astfel, cei/cele care au avut de suferit în asfel de situații dramatice pot primi de la stat vouchere cu o valoare de maximum 16.500 de lei pentru a-și rezolva problemele urgente (cazare, haine, mâncare, transport, etc).
Totuși, pentru a obține acești bani, persoanele abuzate, bătute, ori violate trebuie să urmeze o procedură care nu este deloc una simplă.

Ajutorarea financiară a victimelor violenței în familie, sau a altor abuzuri ori infracțiuni, este prevăzută în legislație de mai bine de patru ani, însă până acum nu a existat metodologia necesară punerii în aplicație. Nodul gordian a fost, în sfârșit, tăiat și de către ministrul Justiției, Alina Gorghiu, cea care a anunțat, după o ședință de guvern, cine va beneficia de astfel de măsuri de ajutor financiar de la stat și în ce condiții vor fi acordate acestea.
Este vorba despre persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă, după cum precizează oficiali din Ministerul Justiției.
„Aceste vouchere sunt acordate victimelor infracțiunilor pentru acoperirea nevoilor urgente. Și e vorba de produse sau servicii de hrană, de cazare, transport medicamente și materiale sanitare, precum și materiale de igienă sau de uz personal, exprimată implicit această nevoie sau implicit de victima infracțiunii a cărei nesatisfacere îi poate prejudicia interesele imediate”, a precizat recent ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Aceasta a explicat și pașii concreți pe care trebuie să îi facă o persoană aflată într-o situație-limită: „În primul rând, trebuie să depună o plângere la poliție; în al doilea rând, trebuie să depună o cerere de compensare financiară, sau o cerere cu un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea acestor nevoi urgente, cu o estimare a cheltuielilor pentru nevoilor urgente la un tribunal în a cărei circumscripție domiciliază victima. Deja la nivelul fiecărui tribunal avem constituită comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor, iar această comisie primește cererea, o soluționează un complet de doi judecători și, dacă este întemeiată, se stabilește cuantumul acestui voucher. Valoarea nu poate depăși cinci salarii minim brute pe țară, adică maxim 16.500 lei, iar hotărârea se comunică victimei… Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare din entitățile sus menționate și în 72 de ore maxim primește acest voucher”.
Deocamdată, autoritățile au lansat licitația pentru găsirea unui emitent a respectivelor carduri și se estimează ca în ultimele două luni ale anului în curs să fie emise numai 30 de astfel de carduri, deși numărul victimelor ce s-ar putea încadra în condițiile precizate mai sus este de ordinul miilor.
Dealtfel, potrivit datelor de la Poliția Română, numai în primele opt luni au fost înregistrate 38.000 de victime ale violenței domestice și au fost emise peste 8.000 de ordine de protecție.