8.5 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
AdevarulCosmonauții români vor ajunge iar în spațiu „când vor zbura porcii”. Ce...

Cosmonauții români vor ajunge iar în spațiu „când vor zbura porcii”. Ce spune Dumitru Prunariu despre acest aspect

Cucerirea spațiului cosmic rămâne o temă fascinantă pentru omenire. Cu tehnologia în continuă expansiune și cu activitatea unor excentrici ca Elon Musk sau Jeff Bezos, turismul spațial este un nou concept care ne ține cu privirea îndreptată spre stele.

Din nefericire, după spusele primului și singurului cosmonaut român care a ajuns în spațiu cosmic, Dumitru Prunariu, România rămâne doar cu „ochii la stele”, pentru că miniștri Cercetării își manifestă darul special de plimbat și pierdut acte pe la birouri.


Dumitru Prunariu a fost invitatul special a lui Alexandru Catalan în emisiunea Jurnal de Business, la Canal 33.
Cosmonautul a avut multe de povestit despre pregătirea pentru ieșirea în spațiu, cât și readaptarea la condițiile terestre, mărturisind că i-a fost foarte greu când gravitația și-a reintrat în drepturi: „Când m-am întors din spațiu, am simțit greutatea organelor interne.”

Dumitru Prunariu nu a vorbit doar despre perioada de glorie a expedițiilor spațiale, fiind foarte ancorat în realitate. Acesta a făcut distincție între tehnologia din Statele Unite ale Americii și cea din Rusia: „Nu e o diferență majoră. O oarecare diferență apărută la design, s-a produs odată cu promvarea interesului privat în Statele Unite. Navele lui Elon Musk au un design deosebit. Rușii nu au fost capabili niciodată să realizeze un astfel de design!”

Cosmonautul român a precizat că designul lui Musk folosește o tehnologie mai avansată decât cea folosită de NASA până acum.


România la capitolul investiție în cercetarea științifică


În țara noastră „proiectele științifice sunt puternic subfinanțate”, declară Prunariu, argumentând că ministerul i-a „recomandat” eliminarea unor programe, din lipsa fondurilor.


Din punct de vedere al formării cosmonauților, România este membră a primei Agenții Spațiale Europene, fiind singura instituție prin care se pot selecționa și pregăti cosmonauți.

Țara noastră a participat la selecția pentru noi detașamente, însă a avut un handicap: „Țările cele mai puternice vor beneficia întotdeauna de un cosmonaut selecționat în programe. România se afla în faza în care patru ani de zile nu plătise contribuția la Agenția Spațială Europeană, care se întorcea sub formă de proiecte. S-au încurcat acte, nu s-a prevăzut în buget, deși era obligație interguvernamentală!”


Ministerul Cercetării a eșuat patru ani să respecte această obligație guvernamentală, prin diverse tertipuri. Cel care a rezolvat eficient situația a fost ministrul Burduja, când a ajuns la Cercetare. După plecarea acestuia, Dumitru Prunariu declară că actele sunt din nou plimbate pe la birouri, iar viitorul cosmonauților români este incert.
„În condițiile acestea, România nu a avut nici o șansă să aibă un candidat cosmonaut acceptat”, a mai punctat singurul român ajuns în spațiu.

Urmărește întreaga emisiune aici:

YouTube player

Vezi Jurnal de Business de luni- joi, de la ora 11.00, pe Canal 33!

Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments