8.5 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALCum ajungi faraon. Reţetă în 10 puncte . (Partea a II-a)

Cum ajungi faraon. Reţetă în 10 puncte . (Partea a II-a)

“O minciună repetată de o mie de ori rămîne o miciună, dar o minciună repetată de un milion de ori devine adevăr.” La fel şi  “dacă spui o minciună suficient de mare şi o tot repeţi, oamenii vor ajunge să o creadă.” Ambele afirmaţii aparţin lui Joseph Goebbels.

Continuăm astăzi seria dedicată faraonului impostor, pentru a înţelege cît de uşor pot fi păcăliţi oamenii atunci cînd un individ hămesit după putere are un tupeu fabulos, o lipsă patologică de scrupule şi abilităţi retorice.

4. Hainele Faraonului

În prima etapă, în anii ’90, relaţia ta din ce în ce mai strînsă cu presa a urmărit un singur obiectiv, acela de a-ţi aroga paternitatea unui proiect care, în fapt, a fost copiat după unul din altă ţară şi a devenit realizabil prin implicarea totală a unui reputat profesor universitar, singura ta contribuţie fiind plimbatul cu maşina personală prin oraş. Devenind, însă, un mic VIP local, presa începe să te întrebe cine eşti, aşa încît nevoia construirii unei identităţi devine presantă.

Una dintre probleme e aceea că eşti Faraonul Gol. Ai terminat facultatea de medicină, dar de la rezidenţiatul început la Spitalul Clinic Judeţean Cluj ai fost dat afară pentru “comportament nepotrivit”, după cum te-a dat în fapt un fost coleg. Este şi motivul pentru care ai ţinut bine ascuns, de-a lungul anilor, dacă ai finalizat totuşi acel rezidenţiat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă Târgu Mureş. Spitalul, întrebat recent în baza Legii 544 din 2001, a refuzat să răspundă.

Pentru obţinerea certificatului de medic specialist e necesară, conform legislaţiei postdecembriste în vigoare, angajarea într-o unitate spitalicească în timpul rezidenţiatului. Cu toate acestea, unicul tău CV, publicat după foarte mulţi ani, în 2021, arată că în acea perioadă ai făcut doar voluntariat şi este şi un fapt recunoscut de tine tîrziu, la nervi, într-un răspuns dat pe facebook lui Cristoiu: “primii 8 ani am muncit voluntar fara sa am vreun venit pentru munca depusa. Prima functie a fost cea de subsecretar de stat si ulterior de secretar de stat in Ministerul Santatii, intre august 2007 si ianuarie 2014, iar a doua functie, pe care o am si in prezent, este cea de secretar de stat sef al DSU, incepand cu 28 ianuarie 2014.” Fiindcă aura de brav salvator şi părinte al SMURD era deja conturată deasupra creştetului, nimeni nu s-a gîndit vreodată să te întrebe frontal din ce ai trăit pînă la vîrsta de 34 de ani.

Revenind, ca să-ţi acoperi goliciunea profesională, apelezi la două tertipuri-cheie care ai văzut că prind perfect la cetăţeni, la presă şi la autorităţi: începi  să te recomanzi şi să semnezi peste tot cu “doctor” şi începi să te îmbraci în ţinute de tip militar. Asta fiindcă ştii bine că nimeni nu stă să întrebe dacă un medic e medic pe bune şi dacă a făcut măcar o injecţie la viaţa lui, iar în ceea ce priveşte uniformele acestea sînt prin definiţie asociate cu autoritatea, cu forţa, cu puterea.

În paralel, îţi tragi titluri şi funcţii inventate, cum ar fi cea de medic-şef SMURD, deşi structura funcţionează deocamdată pe bază de voluntariat şi nu este una oficial constituită, sau cea de preşedinte al unui birou inventat din DSP Mureş, tot voluntară. De altfel, ai mirosit bine că titlurile sînt şi ele un zdravăn atu, alături de doctoreală şi uniformă, aşa încît, de-a lungul anilor, te-ai împopoţonat cu cît de multe ai putut, ajungînd ca în pandemie, bunăoară, să ai vreo şapte.

La toate acestea începi să adaugi şi vorbitul constant despre tine la persoana a treia, o formă de comunicare în spatele căreia stă numai clasica manipulare prin invocarea unei autorităţi, pe sistemul: “nu zic eu, un oarecare, ci însuşi Doctorul spune asta sau asta”, dar şi un anume profil psihologic fragil, şubred, pe care nu are rost să-l mai despicăm acum.

În privinţa formării profesionale nu-ţi faci griji, fiindcă e perioada în care presa şi autorităţile locale, deja intoxicate cu parfumul tău de geniu în urgenţe, sînt prea puţin preocupate să pună niscai întrebări inconfortabile.

Situaţia se schimbă la finele anillor ’90 cînd intri în atenţia serviciilor de informaţii româneşti care miros oportunităţile de afaceri în domeniul urgenţelor. Primeşti iute cetăţenia română în 13 august 1999 şi te înhami la cîteva cursuri online pe la americani, ca să-ncepi să prezinţi un CV acceptabil pentru o viitoare funcţie de demnitate în statul român. Este perioada în care prinzi vînt în pupa, ţi se deschid nişte uşi în Ministerul Sănătăţii şi primeşti şi bani de la Banca Mondială pentru dezvoltarea SMURD. Începînd din 2000, ascensiunea ta spre putere nu mai e oprită de nimic. Dar despre toate acestea şi multe altele în punctele de reţetă viitoare.

Col. (r) Daniela Toba
Col. (r) Daniela Tobahttp://canal33.ro
Specialist comunicare publică, absolventă a unei suite de şcoli postuniversitare şi studii de master în cadrul Universităţii Bucureşti, Academiei Naţionale de Informaţii, Academiei de Poliţie şi SNSPA şi are o experienţa profesională de aproape trei decenii câştigată în Departamentul Informaţiilor Publice din Guvernul României, în MApN, SPP şi STS. Este fondatorul Asociaţiei Proiect SEMPER FIDELIS şi vicepreşedintele Ligii pentru apărarea drepturilor pensionarilor militari
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments