17.4 C
București
miercuri, 30 aprilie, 2025
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaCuvântul săptămânii: conectarea

Cuvântul săptămânii: conectarea

- Advertisement -

Potrivit celui mai amplu studiu din istoria omenirii – Harvard Study of Human Development – care se desfăşoară din anul 1933 şi până în prezent, principalul factor care determină calitatea vieţii este reprezentat de calitatea relaţiilor noastre. Pentru a menţine o calitate ridicată a vieţii avem nevoie să cultivăm în mod armonios relaţiile cu cei dragi nouă. Apoi este necesar să avem grijă de sănătatea noastră fizică şi psihică.

Nu este deloc suprinzător rezultatul având în vedere că una dintre cele 3 nevoie de bază ale unui om este nevoia de conectare (alături de nevoia de competență și nevoia de control sau autonomie).

Nevoia de conectare reprezintă nevoia de a fi văzuți, valorizați, respectați, unici; să ne simțim bine în pielea noastră și conectați, aparțînând unui grup.

Una dintre cele mai simple și la îndemână modalități prin care ne putem conecta unii cu ceilalți este îmbrățișarea!

Prima clipă de viață atunci când venim pe lume este însoțită de îmbrățișarea mamei. Atingerea este primul stimul receptat de creierul unui bebeluș. Este momentul în care ne simțim iubiți și în siguranță.

S-a demonstrat faptul că îmbrățișarile sunt absolut necesare pentru o dezvoltare fizică și psihică armonioase, iar cercetătorii subliniază faptul că cei care primesc mai multe îmbrățișări în copilărie, ajung la maturitate cu creierele mai dezvoltate. De aceea, timpul pe care-l petrec părinții cu copilul, imediat după naștere este crucial în crearea unei legături de conectare profundă dintre ei.

Cercetările arată că îmbrățișările pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie datorită capacității sale de a declanșa eliberarea de oxitocină (hormonul iubirii), dopamină (hormonul fericirii) și de a reduce eliberarea de cortizol (hormonul stresului).

YouTube player

Pentru că efectele îmbrățișărilor sunt uimitoare, începând cu anul 1986 pe data de 21 ianuarie sărbătorim – Ziua internațională a îmbrățișărilor.

Această a fost sărbătorită pentru prima dată în Statele Unite ale Americii și a fost fondată de Kevin Zaborney care a observat că în perioada dintre Crăciun, Anul Nou și Sfântul Valentin, oamenii au tendința să devină mai melancolici.

Studiile arată că oamenii sunt reticenți în a-și manifestă emoțiile în public, iar Ziua îmbrățișărilor își propune să schimbe acest comportament.

În anul 2004 a fost inițiată Campania “Free Hugs” de australianul Juan Mann, care povestește despre cum a început totul:

“Locuiam în Londra când viața mea a avut o turnură radicală și a trebuit să vin acasă. Când am ajuns în Sydney, tot ce aveam era o geantă plină de haine și o lume plină de probleme. Nimeni nu m-a întâmpinat la sosire cu ”Bun venit” și nu am putut sună acasă. Am ajuns un turist în propriul meu oraș. Stând acolo la terminalul de sosire și privindu-i pe ceilalți pasageri cum își întalneau prietenii și familia care-i aștepta deja, cu brațe larg deschise și fețe zâmbitoare, îmbrațișându-se și râzând, am dorit și eu că să existe cineva care să mă aștepte și pe mine. Cineva care să fie fericit să mă vadă. Să îmi zâmbească. Să mă îmbrațișeze.

Deci am luat un carton și un marker și am făcut o pancartă. Am căutat cea mai populată intersecție de pietoni din oraș și am ridicat această pancartă deasupra capului, cu cuvintele ”Free Hugs” inscripționate pe ambele părți.

Timp de 15 minute, oamenii se uitau pur și simplu prin mine. Prima persoană care s-a oprit, m-a bătut ușor pe umăr și mi-a spus faptul că în acea dimineață câinele ei tocmai murise. Mi-a povestit că în acea dimineață s-a împlinit exact un an de la moartea singurei fiice într-un accident de mășînă. Lucrul de care ea avea nevoie acum, când se simțea cea mai singură persoană din lume, era o îmbrăţişare. M-am aplecat pe un genunchi, ne-am pus mâinile unul în jurul celuilalt și, atunci când ne-am despărțit, ea zâmbea.

Cu toții avem probleme și cu siguranță ale mele nu se comparau cu ale dânsei. Dar să vezi cum cineva care era atât de abătut a zâmbit chiar și pentru o secundă… A meritat.”

Când ești îmbrățișat ai senzația de siguranță, de confort, de grijă, de dragoste, de înțelegere și nu în ultimul rând – de conectare.

Beneficiile îmbrățișărilor

  • Echilibrează sistemul nervos
  • Ajută la creșterea stimei de sine
  • Reduc nivelul stresului
  • Stimulează sistemul imunitar
  • Îmbunătățesc starea de spirit
  • Relaxează corpul
  • Îmbunătățesc sănătatea inimii
  • Îmbunătățesc relațiile și crește nivelul de conectare
  • Îmbrățișarea crește empatia și înțelegerea

Uneori, o îmbrățișare este tot ce avem nevoie!

Așadar, să ne îmbrățișăm cât mai mult și cât mai des – atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă!

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE