37.8 C
București
joi, 20 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternDe Ziua Unirii Principatelor Române liderii politici au jucat fiecare în hora...

De Ziua Unirii Principatelor Române liderii politici au jucat fiecare în hora lui

24 ianuarie, zi de mare însemnătate pentru toți românii i-a găsit pe politicieni mai dezbinați ca niciodată. Președintele Iohannis și premierul Ciolacu au sărbătorit în București, în timp ce liberalii, în frunte cu Nicolae Ciucă, au defilat la Iași. Din poză nu puteau lipsi liderul AUR, George Simion și senatoarea Diana Șoșoacă, cei doi făcând circ la manifestările dedicate Micii Uniri organizate la Iași.

24 ianuarie 2024, Piața Unirii din Iași.

Considerat, cu mândrie, de către moldoveni drept adevărata capitală a României moderne, Iașiul a fost miercuri scena unor festivități care au demonstrat, mai degrabă, cât de dezbinați sunt românii.

Profitând de faptul că Marcel Ciolacu, liderul PSD a preferat să rămână la festivitățile din București, liberalii s-au promovat intens la Iași. Astfel, la momentul discursurilor, niciun lider PSD nu se afla pe scenă, aceasta fiind ocupată de liberali: președintele PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general al PNL, Lucian Bode, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe şi primarul Mihai Chirica. 

Liberalii au „confiscat” festivitățile dedicate Unirii Principatelor Române, organizate la Iași

„Atunci când a avut obiective clare și un plan de țară, România a avut doar de câștigat. De aceea, cine înțelege cu adevărat istoria unui popor, înțelege ce are de făcut în continuare”, a fost mesajul transmis de Nicolae Ciucă, de la tribuna din Piața Unirii.

„În fața crizelor, prioritatea noastră a fost să asigurăm stabilitatea țării, nu să accentuăm conflictele din societate. Știu că mulți români sunt nemulțumiți și trebuie să vorbim deschis despre aceste nemulțumiri. Știu că mulți oameni sunt dezamăgiți și așteaptă mai mult de la clasa politică. Vor să vadă soluții pentru prețurile în creștere. Vor să vadă soluții pentru venituri mai mari. Vor să vadă soluții pentru finalizarea marilor proiecte de infrastructură. Vor să vadă soluții pentru o fiscalitate echitabilă, pentru școli mai bune și spitale mai performante”, a mai declarat președintele PNL.

Momentul de glorie al celor de la PNL a fost întrerupt de apariția unui grup zgomotos de susținători ai senatoarei Diana Șoșoacă.

La Iași s-au mai aflat liderul USR Cătălin Drulă, președintele PMP, Eugen Tomac, preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, precum și liderul AUR, George Simion.

După ce a organizat propria horă a Unirii, George Simion s-a urcat pe soclul statuii lui Ștefan cel Mare pentru a face poze cu admiratorii.

Acesta din urmă a organizat un marș la care au participat aproximativ 2.500 de persoane aduse cu autocarele din toată țara. Cei de la AUR s-au deplasat în fața Palatului Culturii din Iași, unde au încins o horă a Unirii proprie, alta decât hora „oficială”, din Piața Unirii. Liderul AUR s-a dat în stambă și s-a urcat pe soclul statuii lui Ștefan cel Mare, unde a stat mai mult timp pentru a face fotografii cu admiratorii săi.

În Capitală, Hora Unirii s-a jucat la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, aflat în Dealul Patriarhiei. Doar câteva sute de persoane au participat la festivități. Printre aceștia, primarul general Nicușor Dan.

„Marii înaintaşi trebuie cinstiţi, să ne amintim de ei şi să facem România pe care ei şi-o doreau”, a îndemnat Nicușor Dan.

Tot în București, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu au participat la o ceremonie militară specială, organizată la Mormântul Ostaşului Necunoscut.

Şeful statului nu a ratat ocazia de a se folosi de festivități pentru a transmite un mesaj electoral: „Deciziile pe care le vom lua în acest an electoral vor influenţa cursul ţării noastre, iar fiecare vot înseamnă un angajament profund faţă de viitorul nostru comun. La mulţi ani România, l-a mulţi ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla”, a spus Iohannis.

La rândul său, în mesajul rostit la Mormântul Ostașului Necunoscut de Ziua Unirii Principatelor, premierul Marcel Ciolacu a făcut un apel la unitate: „O zi care, la 165 de ani distanță, ne transmite la fel de puternic forța valorilor care ne definesc ca națiune. O zi care ne dă ocazia de a onora efortul și sacrificiile românilor care au luptat pentru idealurile noastre comune: unitate și suveranitate”, a spus Ciolacu, referindu-se la însemnătatea zilei de 24 ianuarie.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments