14.3 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Dan Barna, primul pe lista pentru europarlamentare a Alianței Dreapta Unită

Dan Barna, primul pe lista pentru europarlamentare a Alianței Dreapta Unită

Liderii alianței Dreapta Unită au depus, luni, 8 aprilie, la Biroul Electoral Central semnăturile pentru candidaturile la alegerile europarlamentare. Membrii celor trei partide care compun alianța, USR, PMP și Forța Dreptei au anunțat că au depus peste 530.000 de semnături de susținere.

Poză de grup cu candidații Dreptei Unite pentru alegerile europarlamentare

„Depunem astăzi candidaturile alianței Dreapta Unită pentru alegerile europarlamentare alături de semnăturile cerute de lege. Mult mai multe decât cele cerute de lege. În primul rând, vreau să le mulțumesc tuturor românilor care au semnat pentru alianța Dreapta Unită. Sunt semnături culese pe bune pe străzi, în parcuri, în orașe, în localități, de la oameni reali cu care am discutat, colegii mei au discutat. Parlamentari, activiști, membri simpli au tras în aceste săptămâni foarte tare în toată țara și și lor le mulțumesc pentru acest efort. Sunt peste 500.000 de semnături strânse pe bune, în realitate, de la români, nu făcute prin birouri. Astăzi, cele trei partide care formează alianța Dreapta Unită – USR, PMP și Forța Dreptei – depun candidaturile cu multă încredere. Cu încrederea milioanelor de români care sunt în spatele nostru, care își doresc o schimbare a unei puteri abuzive, corupte și incompetente”, a declarat președinte USR, Cătălin Drulă, în fața sediului Biroului Electoral Central.

„Au încercat să blocheze Dreapta Unită, au schimbat regulile în timpul jocului, dar nu au reușit să ne oprească. Pe 9 iunie dăm un vot împotriva comasării și împotriva celor care primesc comenzi de la Kremlin. Angajamentul nostru, al Dreptei Unite, este unul simplu: nu-i lăsăm să ne fure viitorul. Un vot pentru Dreapta Unită, pe 9 iunie, înseamnă o investiție sigură în viitorul european al României. Aceasta este pura realitate. PSD și PNL s-au aliat, dar nu pentru stabilitate. Este o mare minciună acest slogan pe care îl folosesc. S-au aliat de frică, de teamă că îi putem spulbera, ceea ce vom și face pe 9 iunie”, a spus președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Lista candidaților Dreapta Unită la alegerile europarlamentare conține 43 de nume, deși România nu poate avea mai mult de 33 de europarlamentari.

Primul pe această listă este fostul președinte al USR, Dan Barna. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, Barna este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României și a fost inclusiv vicepremier în guvernul condus de Florin Cîțu. S-a retras în planul doi al vieții politice după ce în presă au apărut mai mute acuzații despre unele proiecte cu bani europeni derulate de firma lui Dan Barna înainte ca acesta să intre în politică.

Spre disperarea celor de la PSD și PNL, candidatul de pe locul 2 pe lista propusă de ADU apare numele lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății acuzat de procurorii anticorupție că și-ar fi dat acordul pentru cumpărarea fără rost a zeci de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Al treile nume de pe listă este cel al președintelui PMP, Eugen Tomac, care este și în prezent europarlamentar și încă unul extrem de activ.

Urmează un alt europarlamentar de la USR, Vlad Marius Botoș, în prezent vicepreședinte la Comisia pentru dezvoltare regională în Parlamentul European.

Abia pe locul cinci apare și numele unei femei. Este vorba despre deputata USR Cristina Prună, o voce destul de vehementă în Parlamentul României, urmată de fosta ministră a Muncii din guvernul Orban, Violeta Alexandru, de la Forța Dreptei.

Senatorul USR Radu Mihai Mihail apare pe locul 7 pe lista de candidați, urmat tot de un reprezentant al USR, Corina Atanasiu, fost secretar de Stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Având în vedere experienţa mea anterioară şi legăturile pe care le am deja în Bruxelles, fie la nivel de Parlament European, fie în Comisia Europeană, consider că sunt foarte potrivită pentru această poziţie care, de foarte multe ori, este tratată cu superficialitate de alte partide politice şi acolo sunt de regulă trimişi oameni de care partidele, în general, vor să se dispenseze”, a declarat aceasta în toamna anului trecut, în cadrul unei conferinţe de presă. Corina Atanasiu are și un program propriu cu care vrea să meargă la Bruxelles, intitulat „Europa competentă. Tranziţia digitală şi verde prin oameni educaţi”.

O altă doamnă de la USR, Adriana Cristian este pe lista ADU pe locul cu numărul 9. De profesie inginer în telecomunicații Adriana Cristian este în prezent consilier local în cadrul Primăriei din Cluj-Napoca.

Top 10 candidați ai ADU este încheiat de către Ionuț Simionca, fost vicepreședinte al PMP.

De remarcat modul în care cele trei partide care compun Alianța Dreapta Unită s-au înțeles să împartă candidaturile. Astfel, din cele 43 de nume care apar pe listă USR a venit cu 23 de propuneri, în timp ce PMP și Forța Dreptei au câte 10 candidați.

Liderii USR, PMP și Forța Dreptei au anunțat că vor rămâne în stradă pentru a strânge semnături și pentru candidaturile pentru alegerile locale, termenul limită de depunere a acestora fiind 30 aprilie.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments