10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALDeschiderea negocierilor de aderare, o gură de oxigen pentru Republica Moldova și...

Deschiderea negocierilor de aderare, o gură de oxigen pentru Republica Moldova și Ucraina

Consiliul European a aprobat, în ultimul moment, începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina. Discuțiile au durat circa nouă ore. Acordul a fost posibil odată ce Ungariei i-au fost deblocate 10 miliarde de euro. Nu se știe ce a primit Austria, alt stat european care s-a împotrivit extinderii.

Contrar exaltantelor știri din Republica Moldova, cadrul de negocieri va fi acceptat, sau nu, în martie 2024, la viitoarea întrunire a Consiliului European. Liderii europeni vor stabili atunci dacă Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina îndeplinesc condițiile politice și tehnice cerute de Comisia Europeană.

Decizia luată ieri, 14 noiembrie 2023, la Consiliul European este una simbolică, nu are efecte juridice, ci doar efecte politice locale. Efectul juridic era dat de stabilirea cadrului de negociere. Acest lucru nu s-a întâmplat. Poate se va întâmpla în primăvara, „dacă toate condițiile vor fi întrunite”. Deci nu a început nicio negociere. Exaltarea e locală.

Consiliul European a făcut o alegere simbolică în favoarea extinderii, una geopolitică. Veșmântul juridic al acestei lărgiri a Uniunii Europene va fi oferit, sau nu, de alți lideri europeni. Explic: între 6-9 iunie 2024 vor avea loc alegerile europarlamentare iar din primăvara 2024, până în toamna anului viitor, structurile de conducere ale Uniunii Europene vor fi ocupate de pregătirea alegerilor, iar după alegeri, puterea se va reconfigura.

Simbolismul geopolitic creează efecte politice locale,  atât la Kiev, cât și la Chișinău. Aceste efecte contează. Exaltarea pro-europeană care se vede deja în Republica Moldova vine să acopere căderea Partidului Acțiune și Solidaritate în sondaje și să asigure păstrare unui trend pozitiv de care partidul puterii are absolută nevoie. Inclusiv pentru a negocia alianțe în urma alegerilor locale. La fel, în urma tăcerii care s-a așternut peste contraofensiva ucraineană, care, uite-o, este – uite-o, nu-i, hotărârea Consiliului European ridică moralul ucrainenilor și îl ajută pe președintele Zelenski să aibă o pavăză în fața criticilor apărute.   

A înregistrat Uniunea Europeană o mare victorie? Probabil că da, dacă gura de oxigen oferită Ucrainei și Republicii Moldova le oferă avantaje politice liderilor celor două state.

Văd o victorie mare pentru Ungaria și pentru președintele Victor Orban. Banii au fost deblocați iar el și-a atins scopul. Nu au contat mijloacele.

Mi-ar plăcea să văd că și România poate, fără menajamente, să își atingă scopurile. Dacă le are.

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments