15 C
București
sâmbătă, 26 aprilie, 2025
spot_img
Mai MulteDezvoltare personalaDescoperă lumea fascinantă a relațiilor de cuplu cu specialistul Cristina Andreea Stan

Descoperă lumea fascinantă a relațiilor de cuplu cu specialistul Cristina Andreea Stan

- Advertisement -

Cu o carieră impresionantă în domeniul psihologiei și relațiilor interumane, Cristina Andreea Stan își aduce contribuția valoroasă în îmbunătățirea vieții de cuplu. Psiholog, terapeut sistemic și de cuplu, este de asemenea și realizator al emisiunii “La plural”, difuzată la Canal 33 HD, o platformă dedicată explorării relațiilor din perspectivă psihologică și spirituală.

Prin intermediul emisiunii, Cristina Andreea Stan aduce în fața publicului larg teme relevante și discuții în profunzime despre aspectele esențiale ale relațiilor interumane, ghidându-i pe telespectatori către o mai bună înțelegere a sineului și a celor din jur.

Cum a ajuns să se specializeze în dependenţa emoţională și stimă de sine

“Dependenţa emoţională a fost una din poveștile mele de viaţă și, căutând să mă înţeleg și să mă ajut pe mine însămi, am descoperit că atunci când iubirea începe să doară, nu mai este iubire. Iar când ar trebui să pleci dintr-o relaţie, pentru că nu ești bine acolo, dar nu te poţi rupe, aceea e dependenţă, nu iubire. Prima mea carte, Vrei să iubești? Începe cu tine! tratează acest subiect al dependenţei emoţionale – cauzele, manifestările, recomandări pentru a o depăși.

Am avut o mulţime de nesiguranţe și de temeri, am avut relaţii dezastruoase și, atât în viaţa personală, cât și în cea profesională, am avut diverse eșecuri și nemulţumiri. Privind înapoi, înţeleg că toate acestea au fost necesare pentru a învăţa ceea ce este cu adevărat valoros: să ies din rolul de victimă, să mă recunosc, să mă iubesc, să mă accept.

După facultate, am urmat, la Barcelona, o formare pentru psihologi în domeniul dependenţei emoţionale și stimei de sine (la noi nu există așa ceva, deocamdată). Stima de sine influenţează foarte mult și relaţiile noastre cu toţi cei din jur, inclusiv relaţia de cuplu.

cristina andreea stan

De fapt, dacă analizăm majoritatea problemelor psihologice care provoacă nesiguranţă, stres și chiar depresie, vom vedea că multe se bazează pe o lipsă de stimă de sine. A avea o bună stimă de sine înseamnă să credem că avem abilităţile și resursele necesare pentru a putea face faţă cu succes provocărilor pe care viaţa ni le scoate în cale.

Atunci când stima de sine este bună, trăim totul mai frumos. Ne simţim mai în largul nostru, ne bucurăm mai mult de aspectele pozitive ale vieţii noastre și nu suntem paralizaţi de schimbările și dificultăţile neașteptate. Pe de altă parte, totul devine cenușiu cu o stimă de sine scăzută.

Apar îndoielile, nesiguranţele, temerile, comparaţiile, sentimentele de inferioritate și toate acestea ne blochează. Ajungem să renunţăm la visurile noastre pentru că vom crede fie că nu merităm, fie că oricum nu am fi capabili să le atingem. Toate cele de mai sus se aplică și relaţiilor, pentru că în relaţii avem, mereu, ceea ce credem că merităm și ceea ce tolerăm.”, a declarat Cristina Andreea Stan într-un interviu acordat revistei Psychologies.

Despre emisiunea “La plural” difuzată la Canal 33

“La plural” este o emisiune de educaţie relaţională și psihoeducaţie. Se împlinesc deja doi ani de când am demarat acest proiect și există în online arhiva cu aproape o sută de ediţii. M-am dus spre televiziune pentru ca mesajul meu să ajungă la cât mai multe persoane, dincolo de social media și cabinet.

Emisiunea este dedicată relaţiei de cuplu, de aceea am gândit acest titlu, „La plural”, ca fiind cei doi parteneri, împreună. Am vorbit, de-a lungul timpului, despre iubire, atracţie, seducţie, intimitate, divorţ, răni emoţionale, dependenţă, certuri, relaţii și parteneri toxici, alienare parentală etc. Fie că prezint eu singură o anumită temă, fie că am invitaţi psihologi sau coachi, scopul rămâne același: educarea publicului din punct de vedere relaţional“, a povestit Cristina Andreea Stan pentru cel mai recent numar al revistei Psychologies.

A avea o bună stimă de sine înseamnă să credem că avem abilităţile și resursele necesare pentru a putea face faţă cu succes provocărilor pe care viaţa ni le scoate în cale”

“Mesajul principal din toată munca mea de educaţie relaţională este faptul că iubirea nu reprezintă o promisiune eternă, ci o construcţie zilnică. Multe cliente îmi povestesc că iubirea s-a terminat și sunt dezamăgite că nu a durat „până la adânci bătrâneţi” (o promisiune care mi se pare fără fundament real, oricum: cum aș putea promite cuiva că îl voi iubi toată viaţa, indiferent cum și în ce condiţii? Și dacă devine criminal în serie? Și dacă mă va înșela cu jumătate de oraș?!).

Îndrăgostirea se termină, da, fluturașii se duc. Dar iubirea de dincolo de îndrăgostire, aceea se construiește. Îndrăgostirea este sau nu este, nu o putem controla, însă o relaţie se construiește. Nu pică din ceruri, nu este nici noroc, nici ghinion. Iubirea conștientă, matură, cea care într-adevăr e de durată, vine ca o consecinţă a acţiunilor și comportamentelor noastre în relaţie, a interacţiunii de zi cu zi. Sunt împotriva miturilor romantice și povești.”, a mai declarat Cristina Andreea Stan pentru revista Psychologies.

În copilărie, părinţii spuneau că sunt „un copil bun și cuminte”

“Aceasta a fost eticheta pe care am încercat să o confirm zeci de ani: să fiu bună, să
nu supăr, să nu deranjez, să las de la mine ca să fie bine, să las de la mine pentru a fi acceptată și iubită.

Acum, la 43 de ani, cu siguranţă nu aș mai putea spune că sunt „bună și cuminte”. Și nici nu mai sunt fan etichete. Pur și simplu sunt eu. Cât mai autentică, în felul meu, chiar dacă altora nu le place. Am pierdut câţiva prieteni buni din acest motiv, prieteni de aproape 20 de ani care acum spun că nu mă mai recunosc, care consideră că m-am schimbat pentru că nu mai sunt fata aceea „bună și drăguţă” (cea care se punea pe ea pe locul 30, după toţi ceilalţi).

Dacă aș alege un cuvânt cheie în acest moment pentru mine, pe care aș vrea să-l integrez în fiinţa mea, ar fi „coerenţă”: îmi doresc să fiu coerentă în tot ceea ce simt, spun și gândesc. Pentru că lipsa acestei coerenţe mi-a adus multă frustrare și nefericire.”, a mărturisit Cristina Andreea Stan pentru Psychologies.

- Advertisement -
Simona Stănoi
Simona Stănoi
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Simona Stănoi este jurnalist de presă scrisă și televiziune. A scris în revistele Click!sănătate, Click!pentrufemei, Click!poftăbună, GoldMagazine.ro, a fost reporter al emisiunii Exclusiv Vip și redactor colaborator pentru interviuri publicate în cartea: „Culorile sunetelor“, editura RAO precum si jurnalist de televiziune in productii ale Antenei 1.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE