16.7 C
București
joi, 23 mai, 2024
Google search engine
Mai MulteEvenimenteDin codrul des, direct la festival!

Din codrul des, direct la festival!

Duminică 24 septembrie, am participat la Festivalul Vânătorilor la Băile Lipova, județul Arad. Mare aglomeraţie (au fost mii de oameni) dar și mare civilizație! Ca unul mutat din București la țară, n-am putut să nu observ, în lunile de când am poposit în comuna arădeană Almaș, buna creștere și cumpătarea în comportament a oamenilor din zonă. 

Am admirat frumoase porturi populare, dar este interesant că mulți au venit îmbrăcați vânătorește, în ținute de camuflaj, inclusiv doamne și domnișoare.  

A fost organizat un concurs de trofee, au fost desemnați câștigătorii pe categorii (mistreț, căprior, etc), s-au înmânat diplome. Bine, astea-s premii nu neapărat pentru pricepere ci poate și pentru noroc – căci ai nevoie și de noroc să îți vină vânatul în bătaia puștii.  

Am asistat apoi la o defilare de câini de vânătoare. Cu această ocazie am aflat cu mare surpriză că Tekelii  sunt cei mai buni la luat urma vânatului (nu știam ce potențial are Toby al meu). Am văzut și un Fox Terrier pe care credeam că pur și simplu stăpânii săi îl plimbă pe acolo, dar nu, țineți-vă bine, îl folosesc la alergat… mistreții. 

Cireașa de pe tort a fost degustarea gratuită dar ce zic eu degustare, s-au împărțit gratis mii de porții de tocăniță vânătorească. Evident gătite cu carne de vânat, mistreț și căprior. Ba spre mirarea mea la un cazan a fost gătită o tocană de bizon. Evident, bizon de crescătorie. Eu am ales să mănânc de la vecinii din Crocna o tocană de mistreț și căprior și găluște de făină. Un deliciu! Pe de altă parte, am gustat pentru prima dată în viață trufe, oferite totuși cu parcimonie (nu de alta dar trebuia să ajungă la cât mai mulți) de departamentul de silvicultură al faculății Vasile Goldiș. 

Gazdă a fost Cristina Ciorogar care a organizat ca la carte festivalul desfășurat sub egida Centrului Cultural Arad de pe lângă Consiliul Județean. Apropo, amestecat prin mulțime, în maximă discreție, l-am zărit și pe Iustin Cionca președintele Consiliului.

Special pentru copii s-au organizat sesiuni de tras cu arcul. Cei mici au avut ocazia să asiste – și au făcut-o  plini de emoție –  la o minuțioasă etalare a metodelor de luptă cu arme medievale.

Cristina a reușit să monteze și un adevărat maraton folcloric cu zeci de trupe de dans, orchestre și soliști, care a atras ca un magnet iubitorii de muzică populară din județ (unii au venit special pentru spectacol) Cap de afiș a fost solista Andreea Voica. 

Totul a fost la superlativ, mai puțin… vânătorii. Deh, gestionează mai greu masele mari de oameni, poate de aceea preferă pădurea. Majoritatea laconici și fără chef de vorbă, e clar că trebuie trecuți printr-un curs de comunicare. Nu de alta, la anul, când îi vom întâlni tot la Băile Lipova, e musai să fie apți să ne spună chiar și numai “povești vânătorești”. 

Ovidiu Pătrăşcanu
Ovidiu Pătrăşcanuhttp://canal33.ro
Absolvent de Inginerie Chimica si Psihologie in Bucuresti, cu experienta de peste 20 de ani ca  jurnalist, purtator de cuvant, reporter de telviziune, realizator radio si producator tv, a ales sa isi stabileasca resedinta in Ardeal unde vaneaza cele mai interesante evenimente si realizeaza cronici si reportaje exclusiv pentru Canal 33 Network
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments