3 C
București
miercuri, 13 noiembrie, 2024
spot_img
DiverseDoar 14.685 de români bolnavi de psoriazis, dintr-un total estimat la 400.000,...

Doar 14.685 de români bolnavi de psoriazis, dintr-un total estimat la 400.000, admit că suferă de această boală

14.685 de români, bolnavi de psoriazis, sunt înscriși în Registrul Național de Boli Dermatologice.

Cifra este extrem de mică, ținând cont de faptul că potrivit medicilor de specialitate, 400.000 de români sunt afectați de această boală, în prezent.

O boală necontagioasă, așa cum țin să precizeze reprezentanții Societății Române de Dermatologie.

Conform acestora, vârsta de debut a bolii se situează sub 40 de ani pentru peste 70% din cazuri, cu un vârf între 16 şi 22 de ani. Apoi, mulți pacienți cu vârste cuprinse între 57 şi 60 de ani sunt și ei bine reprezentați, din păcate.

„Reticenţa pe care o manifestă cei afectaţi de psoriazis faţă de medic este una dintre cauzele principale care, din păcate, este influenţată de un nivel ridicat pe care societatea românească îl înregistrează din punct de vedere al stigmatizării şi al prejudecăţilor faţă de aceşti pacienţi care se confruntă nu doar cu boala în sine, ci cu o multitudine de alţi factori nocivi sănătăţii, psoriazisul conducând frecvent la stări de depresie, la o accentuare a gradului de stres şi, uneori, la idei suicidale”, a declarat recent preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD), Călin Giurcăneanu.

Călin Giurcăneanu (în dreapta) și Alin Nicolescu, doi medici reputați ce fac parte din Societatea Română de Dermatologie

La rândul său, Alin Nicolescu, secretarul general al SRD, a precizat că este imperios necesar ca adresabilitatea către medic să se facă nu doar atunci când evoluţia unei boli a depăşit un anumit prag sau când gravitatea acesteia reduce calitatea vieţii, ci să fie periodică, având și caracter de prevenţie.

„În cazul pacienţilor cu psoriazis, din nefericire, interacţiunea cu medicul dermatolog sau cu medicul de familie este extrem de redusă. Acesta este motivul pentru care am amplificat programele de informare şi conştientizare legate de impactul profund pe care această boală îl poate avea asupra sănătăţii, de a reduce nivelul stigmatizării şi totodată, de a anula în mentalul colectiv ideea nocivă că psoriazisul este o ruşine socială, dar cu toate acestea ne situăm cu mult sub gradul de depistare precoce şi diagnostic pe care îl înscriu ţările civilizate europene”, a mai spus Alin Nicolescu.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE