26.8 C
București
duminică, 21 iulie, 2024
Google search engine
Diverse„Drogul săracilor” s-a mutat în tabăra luptătorilor Hamas

„Drogul săracilor” s-a mutat în tabăra luptătorilor Hamas

Presa italiană a scris la circa două săptămâni după atacurile Hamas din Israel că cel puțin o parte a luptătorilor palestinieni s-ar fi aflat sub influența drogurilor în momentul în care au acționat.

Potrivit cotidianului „La Stampa”, războinicii Hamas ar fi fost drogați cu Captagon, foarte cunoscut în Siria și în oriental Mijlociu drept „cocaina săracului”.

Informația publicată de italieni are ca sursă armata israeliană, cea care susține că a descoperit în buzunarele militanților Hamas doborâți pastile de Captagon.

„S-au găsit pastile din acel narcotic în buzunarele membrilor Hamas care au fost uciși în lupte”, a sunat anunțul sec al părții israeliene. 
Captagonul e de mai bine de trei ani un fel de „monedă forte” în Orientul Mijlociu. Tinerii arabi și palestinieni și-l procură pentru doar 25 de dolari bucata.

Presa locală susține că drogul este poreclit de consumatorii săi „Abu Hilalain” (în traducere ar însemna „Tatăl celor două semilune”, după cele două litere de „C” inscripționate pe părțile pastilei).

Specialiștii spun că Captagonul poate avea efecte similar ale unei alte pastille, mult mai celebre însă, Viagra, fiind utilizat pentru a-i permite consumatorului să evadeze din rutina vieții zilnice și ca să se distreze într-o manieră fără egal.

Captagonul, care face parte din familia amfetaminelor, alungă somnul.

Cu o singură pastilă îngurgitată putem dansa tot weekendul”, a sunat cândva mărturia unui asemenea petrecăreț.

Comerțul ilicit cu pastila de Captagon a constituit pentru președintele Siriei, Bashar al-Assad, o afacere mai mult decât profitabilă – cel puțin pe termen scurt. În condițiile în care țara sa e măcinată de multiple războaie interne și externe, faptul că a devenit foarte rapid principalul distribuitor al pastilelor de Captagon în lumea întreagă i-a permis accesul, aproape nestingherit, la o nesperată resursă de „valută forte”.

În urma atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra comunităților din sudul Israelului s-au înregistrat peste 1.400 de morți și sute de răniți. Alți 203 de cetățeni israeliți au fost răpiți și duși în Fâșia Gaza.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments