1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
EVENIMENTRomânia, Ucraina și colaborarea lor aparte în zona repatrierii rămășițelor unor eroi...

România, Ucraina și colaborarea lor aparte în zona repatrierii rămășițelor unor eroi locali ai istoriei

România și Ucraina sunt dispuse să colaboreze mai nou și într-un domeniu cel puțin neașteptat, cel al schimbului de posibile moaște.

Comunicatul oficial al vizitei din 18 octombrie 2023 a premierului Marcel Ciolacu la Kiev notează faptul că cele două țări își propun să identifice și să returneze către cealaltă parte osemintele unor oameni cu un anume rol pentru istoria fiecăreia dintre cele două țări.

Ucraina ar urma să ofere României moaştele Sfintei Teodora de la Sihla, la schimb cu rămăşiţele pământești ale lui Ivan Mazepa şi Pylyp Orlyk, considerați eroi naţionali.

Anunțul a venit recent din partea Agenţiei de presă Basilica a Patriarhiei Române.

Declaraţia comună emisă în urma şedinţei comune a guvernelor Ucrainei şi României, notează că premierii celor două state vecine au remarcat „importanţa lucrărilor legate de organizarea căutării moaştelor Sfintei Teodora în Ucraina şi a mormintelor hatmanilor Pylyp Orlyk şi Ivan Mazepa în România”.

Potrivit basilica.ro, sfânta Teodora de la Sihla a trăit pe vremea domnitorului Vasile Lupu, în secolul al XVII-lea, cel care a fost domnitor al Moldovei în două rânduri.

După trecerea la Domnul, trupul i-a rămas în peştera unde îşi petrecuse mare parte din sihăstrie, dar în timpul ocupaţiei ruseşti a Principatelor Române a fost dusă la ansamblul mânăstiresc Lavra Pecerska din Kiev”, îndică aceeași sursă bisericească.

Ea a fost canonizată de către Patriarhia Română în 1992 și e înscrisă în calendarul sfinților la data de 7 august. Biserica Ortodoxă Română a cerut și ea părții ucrainene moaștele acesteia, de peste trei decenii, dar fără succes în prezent.

La rândul său, Ivan Mazepa a fost un hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina, în perioada 1687 – 1709, azi fiind erou naţional în Ucraina din postura de opozant al ruşilor. Mai mult, acesta e considerat părintele ideii de independenţă a ucrainenilor.

Potrivit basilica.ro, a fost îngropat în Biserica Sf. Gheorghe din oraşul Galaţi, dar mormântul său a dispărut în 1962, în contextul demolării lăcașului de cult.

La rândul său, partea română va căuta și rămășițele lui Pylyp Orlyk, „un cazac legendar”, membru senior al Cancelariei militare generale a hatmanului Ivan Mazepa, care a decedat în 1742, la Iaşi.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments