10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
DiverseEduard Hellvig îi dă peste nas, cu argumente, lui Claudiu Târziu

Eduard Hellvig îi dă peste nas, cu argumente, lui Claudiu Târziu

Discursul recent al lui Claudiu Târziu, unul dintre liderii AUR, pe tema unor teritorii cu majoritate românească aflate azi sub controlul altor state vecine, nu a trecut neobservat în spațiul public. O replică aparte a venit din partea lui Eduard Hellvig, cel care a părăsit în iulie 2023 conducerea Serviciului Român de Informații.

Acesta din urmă nu a ezitat să taxeze afirmațiile politicianului român.

„În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de < idiot util > . Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului. Problema este că dl. Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul”, a scris Hellvig pe contul său de twitter. 

În opinia sa, altul a fost calcul politic făcut de Claudiu Târziu înainte de a emite asemenea declarații.

„Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral. Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român. Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert”, a mai scris Hellvig în comentariul său.  

Fostul șef al structurilor de informații de la București își continuă însă analiza și vorbește și despre afirmațiile unui alt politician, maghiar de această dată, care a pus și el „chestiunea” în termeni similari: „Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina. Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând. Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim… Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi… Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”.

Afirmațiile recente de la Iași ale lui Claudiu Târziu pe teme sensibile nu au trecut neobservate

În opinia lui Eduard Hellving, afirmațiile lui Claudiu Târziu sunt genul care-i convin cel mai mult actualului lider de la Moscova: „Discursul îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin: Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat”.

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a susținut la finele lunii ianuarie, la Iași, un discurs cu accente revizioniste în care a cerut unirea României cu teritorii aflate acum în Ucraina, precum și cu Republica Moldova.

„Nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în granițele lui firești. Basarabia trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei, ținutul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele statului. Acesta e idealul pe care nu avem voie să îl uităm. Moldova e ciuntită. Moldova lui Ștefan trebuie să fie acasă, în România”, a spus politicianul Claudiu Târziu într-un discurs susținut la Iași, cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Alexandru Catalan
Alexandru Catalanhttp://canal33.ro
Cu experienţă de aproape 30 de ani in presa din România în agenţii de presă şi redacţiile celor mai imortante cotidiene – Adevărul, Capital, Libertatea, Click, ProSport ca Şef de departament şi Redactor Şef Adjunct, Alexandru este moderatorul a cinci emisiuni la Canal 33 HD şi Editor Coordonator al site-ului www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments