Localnicii și turiștii surprinși de viitura din 31 august încercau în prima zi a lunii septembrie să mai salveze din lucrurile personale. Plajele din sudul litoralului vor avea nevoie de câteva zile bune de muncă, cu utilaje și personal de specialitate, în timp ce o groază de proprietari de mașini vor avea de pătimit de acum înainte cu asigurările pentru a mai putea spera de doi bani că din „comoara” lor vor mai putea salva câte ceva.
Fiindcă nimeni nu se aștepta la „Potopul” prin care au trecut sâmbătă, în ciuda avertismentelor celor de la Institutul de Meteorologie.
Vina naturii sau vina omului?
Dincolo de explicațiile specialiștilor, legate de apariția ciclonului care a făcut prăpăd pe litoral în acest weekend, localncii sunt de părere că nu doar temperaturile ridicate și schimbările climatice au jucat un rol important în cele întâmplate.
„Adevărul este că nimeni nu s-a preocupat vreodată cu adevărat după 1990 să vadă cum stăm cu sistemul de evacuare al apei, nici în Mangalia și cu atât mai puțin în Vama Veche sau în alte sate sau comune amărâte. Acum, când a venit atâta apă, aproape că ne-a luat pe sus!”, își spune păsul unul dintre proprietarii de mici vile, afectat din plin de cele întâmplate.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat și el că în ultimele două zile, colegii săi pompieri au intervenit în foarte multe locuri în județele Tulcea și Constanța, cele afectate din plin de condițiile meteo cu totul surprinzătoare.
„În ultimele două zile, în județele Tulcea și Constanța, s-a intervenit în 26 de localități pentru evacuarea apei din 93 de case, 75 de curți, 85 de subsoluri care unele sunt la operatori economici, altele la case, la 48 de case. Pe lângă alte intervenții, am avut copaci căzuți, străzi inundate și așa mai departe”, a declarat acesta pentru diverse surse de informare, centrale și locale.