20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
EDITORIALEu te-am făcut, eu te omor!

Eu te-am făcut, eu te omor!

Am auzit mai deunăzi o discuție în tramvai între, probabil, doi tați: ”Numai prostii am luat de la ăștia! Nu mai poți să-i dai lu’ fi-tu o palmă la fund, că te amenință cu Poliția, cu Protecția copilului! Pe mine m-a bătut mama de m-a zvântat și nu mi-e rușine cu cine am ajuns!”

La ”ăștia”, copiii sunt trataţi cu toată seriozitatea. Părinţii au învăţat că nu sunt proprietarii acestora, că drepturile lor nu sunt discreţionare şi că nu pot face uz de ameninţarea: „eu te-am făcut, eu te omor!“ nici măcar în glumă. Orice corecţie aplicată “dojenitor” se poate transforma într-o acuzaţie dintr-un rechizitoriu legal.

La noi, copiii sunt aruncaţi în stradă să cerşească, sunt bătuţi pentru că plâng sau nu vor să fure, sunt obligaţi să se prostitueze sau sunt violaţi de cei care le-au dat viaţă. Rudele ştiu. Şi vecinii ştiu. De multe ori ştiu şi cei care ar trebui să vegheze la liniştea cetății. Ei şi? Legislaţia nu-i obligă să intervină. Ba mai mult. Nici nu-i pedepseşte dacă, prin neglijenţa şi indiferenţa lor, permit aceste tragedii. Şi minorii, victime nevinovate şi neputincioase ale golului din părinţii lor (în care ar fi trebuit să existe sentimente), umplu spitalele sau străzile, cimitirele sau canalele. Încearcă să înţeleagă ce se-ntâmplă cu ei. Poate văd alţi puşti fericiţi, lângă adulţi grijulii. Şi se-ntreabă care le e vina. De ce sunt condamnaţi să trăiască în mizerie şi suferinţă. Părinţii nu ţi-i alegi. Poate, uneori, n-ar fi rău.

Cineva spunea că nu orice om merită să devină părinte. Pentru a obţine carnetul de conducere trebuie să treci testul psihologic. Pentru a ocupa o funcţie importantă, discuţi şi cu un psiholog. Doar ca să faci un copil nu trebuie să dovedeşti că eşti conştient de responsabilitatea care-ţi revine. Nu trebuie să ai un loc de muncă, nu trebuie să ai o casă, nu trebuie să ai o familie. Nu trebuie să ai un coeficient de inteligenţă ridicat şi nici cunoştinţe pe care să le transferi moștenitorului. Există restaurante în care nu ai voie să intri dacă nu eşti îmbrăcat la costum, de obicei de mai multe sute de dolari. Sunt cluburi în care intră doar cei ce au mai mult de 5 maşini. Nu poţi candida la preşedinţie dacă nu te-ai născut în ţara respectivă. Nici cu autobuzul nu poţi merge dacă nu ai bilet. Dar poţi face copii. Comunitatea nu-ţi cere nimic pentru asta, deşi, de multe ori, trebuie să te suplinească şi să se descurce cu cei pe care nu ţi-i mai doreşti.

În schimb, priveşte resemnată cum membrii ei decad din calitatea de om. Ea decade, odată cu ei, din calitatea de civilizaţie. Pentru că nu le poate asigura condiţii normale de dezvoltare spirituale şi fizice acelor copii pentru care mama și tata ar dori să facă mai mult, dar se văd copleşiţi de dificultăţile tranziţiei. Nu se mai îngrijeşte nimeni de modul în care va arăta sistemul de valori al acestor viitori oameni mari. Pentru că e dezinteresată de cei ale căror calităţi care le-ar permite să ne conducă într-o evoluţie pozitivă viitoare. Deoarece îi lasă pe părinţii care-şi ucid, violează sau bat urmașii să aştepte în libertate judecata oficială, greoaie şi împiedicată. Pentru că, nu-i aşa, ”nu reprezintă un pericol pentru societate, onorată instanţă…”.

Mai târziu, mulţi dintre aceşti copii care supravieţuiesc vor fura, viola sau ucide. Pentru că ei nu înţeleg să respecte o societate căreia nu i-a păsat de ei. Pentru că nu înţeleg de ce este rău să facă lucruri pentru care părinţii lor n-au fost sancționați. Pentru că vor să răzbune suferinţele lor în modul cel mai primitiv cu putinţă, acela pe care l-au învăţat în casa lor în care statul n-avea voie să intre: făcându-i şi pe ceilalţi să sufere. Vor fi ei scutiţi de pedeapsă? Nu, şi nici n-ar fi normal. Dar pe părinţii lor cine-i pedepseşte?

Radu Herjeu
Radu Herjeuhttp://canal33.ro
Jurnalist cu peste 23 de ani de experienţă în presa scrisă, radio şi televiziune, premiat cu Diploma „Distincția Culturală” al Academiei Române, fost membru al Consiliului National al Audiovizualului şi fost lector universitar la Facultatea de Jurnalism-Filosofie din cadrul Universităţii Spiru Haret, Radu Herjeu este dramaturg şi autor a 8 volume de versuri, dramaturgie, publicistică, analize şi interviuri.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments