20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseSimbolismul macului în tradiția creștină

Simbolismul macului în tradiția creștină

Macul ilustrează fragilitatea vieții umane, frumusețea creației divine și slava lui Dumnezeu, devenind un simbol specific a efemerității și a existenței.

Macul este o floare fragilă, care înflorește doar pentru o perioadă scurtă de timp, aspect ce amintâește creștinilor de trecerea efemeră a vieții și de importanța recunoștinței pentru fiecare moment.

Legenda macului roșu în contextul creștinismului reflectă durerea și suferința crucii, starea de ignoranță spirituală, transformarea prin învierea lui Hristos, pocăința și conștientizarea păcatelor, precum și puterea sacrificiului divin.

Macul roșu devine astfel un simbol durabil al credinței, iubirii și renașterii spirituale, reamintind de puterea învierii și a mântuirii oferite de Hristos.

Legenda spune că în timpurile de odinioară macul era o plantă somnoroasă din fire, care nu avea culoarea roşie, ci albă. Atunci când lisus a fost răstignit pe cruce, toate florile de pe câmp plângeau. Plângea şi macul cel alb. Dar istovit de atâta frământare şi lacrimi, a adormit. A dormit astfel trei zile, fără să se trezească. Când a deschis ochii, a auzit strigând din toate părţile: „Hristos a înviat!”

– Cum? Hristos a înviat? Şi eu, somnorosul, nu ştiu nimic din ce s-a întâmplat? se tânguia macul.

Macului i s-a făcut atunci ruşine că n-a putut asista la răstignirea, îngroparea şi învierea lui lisus şi, de atâta ruşine, a simţit că sângele îi năvăleşte în obraji şi se face roşu la faţă.  Și din acel moment, macul cel alb a devenit roşu şi toţi macii de pe câmp s-au înroşit şi au rămas roşii până în zilele noastre.

Fiecare mac roșu care crește pe câmp este o amintire a sacrificiului lui Iisus și a iubirii sale necondiționate pentru umanitate, reflectând o legătură profundă între natură și credința creștină. Această legendă nu doar că adaugă o dimensiune religioasă macului, ci și întărește mesajele centrale ale creștinismului: sacrificiu, iubire și speranță în mântuire.

Conform legendei, pe drumul către Golgota, unde urma să fie răstignit, Iisus a suferit enorm, iar sângele său a căzut pe pământ. Picăturile de sânge care au căzut pe macii albi care simbolizau puritatea și inocența, i-au transformat în flori roșii – sacrificiul suprem făcut de Iisus pentru mântuirea omenirii. Schimbarea în culoarea roșie a macului reflectă ideea de renaștere și reînnoire spirituală prin credința în Hristos.

Există credința că macul, dacă este ars, alunga spiritele rele, căci se transformă în fumul pământului .

Florile de mac sunt considerate florile îngerilor, iar în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, bisericile erau împodobite cu maci. În Biblie, macul apare ca simbol al vieții și fericirii.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments