Conflictul din Israel a dat naștere unui val de proteste în Europa și în Orientul Mijlociu.
Sute de persoane au ieșit în stradă de ceea ce Hezbollah au numit „Ziua furiei”, acțiune determinată de bombardarea spitalului din Gaza.
Un protest violent a avut loc în Beirut, unde ambasada americană a fost incendiată de către manifestanți. În Iran au fost acțiuni desfășurate la ambasada Franței și a Marii Britanii, unde protestatarii au incendiat drapelul israelian.
Turcia apare și ea pe harta protestelor, cât și România, în București. La noi în țară s-au adunat în jur de 3000 de persoane care au militat pentru drepturile Palestinei și pentru oprirea războiului.
Franța a fost în atenția tuturor, pentru că a interzis protestele pro palestiniene, deși Curtea Supremă spune că ar fi legale, în anumite condiții.
Franța acționează și după atacul terorist din urmă cu câteva zile, unde un profesor și-a pierdut viața.
Un alt act terorist a avut loc recent în Belgia, unde doi cetățeni suedezi care mergeau la un meci internațional de fotbal au fost uciși.
- Soldații israelieni, pregătiți să intervină în orice moment / Sursă foto: pixabay.com
Alexandru Georgescu, Secretar General Eurodefense România a vorbit la Sfere de interes, cu gazda emisiunii, Andrei Stoian despre schimbările de atitudine ale elitelor europene și americane.
Specialistul în politică externă afirmă că este o situație complicată de securitate, fiind prima dată când guvernul francez vorbește despre luarea cetățeniilor extremiștilor și deportarea lor.
Sunt puse în discuție mișcările populiste, care se opun curentului migraționist. Expertul este de părere că oricât ar fi ignorat până acum guvernele părerile propriilor popoare, conflictul intern a crescut, ceea ce duce la o predispoziție a alegătorilor de a merge pe mâna populiștilor, cei care militează spre închiderea granițelor.
Am putea asista la un nou val de atacuri teroriste
Consecințele principale ale acestui conflict violent, pentru Europa și Statele Unite ale Americii ar putea fi preluarea puterii de către partidele populiste, cât și un val de atacuri teroriste.
Platformele de socializare și fluxul continuu de informații din locurile vulnerabile pot influența acțiunile și deciziile populației, fiind ușor de declanșat acțiuni violente și transmiterea unor mesaje de propagandă.
Războiul Israel – Hamas are repercusiuni și pentru Statele Unite ale Americii. O bună parte a electoratului american prioritizează sprijinul pentru Israel.
Subvenția de securitate primită de Israel de la Statele Unite ajungea anual până la 5 miliarde de dolari pe an.
Secretarul General Eurodefense România este de părere că elitele americane se tem de curentul care a crescut în ultimii ani, anume mișcările anti israel, ceea ce sugerează o „corupere” a partidului democrat, având accente de populism.
Acesta este de părere că e posibil să asistăm la o scădere a sprijinului pentru Ucraina și o creștere a ajutorului pentru Israel.
Emisiunea „Sfere de interes” cu Andrei Stoian poate fi urmărită pe Canal 33 în fiecare luni și miercuri, de la 20.00, iar marțea, de la ora 13.00.