22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Europarlamentarii români: câți dintre cei care s-au obișnuit la Bruxelles vor mai...

Europarlamentarii români: câți dintre cei care s-au obișnuit la Bruxelles vor mai apuca încă un mandat? (I)

canal33.ro publică începând de vineri, 1 martie, un serial de prezentare a europarlamentarilor care ne reprezintă încă în fața Europei. Mulți dintre aceștia mai au câteva mandate la activ și au fost aleși pe listele PSD și PNL, partide care în acest an vor propune o listă comună. Cine sunt, cum ne-au reprezentat, ce șanse au să mai apară pe listele de vot? Întrebări la care astăzi vă oferim primele răspunsuri în cel dintâi episod.

Parlamentul European este un organism legislativ al Uniunii Europene, ales în mod direct o dată la 5 ani. Birourile se află dispuse în trei locații: Bruxelles (Belgia), Strasbourg (Franța) și Luxemburg. Parlamentul European îndeplinește trei roluri: legislativ, bugetar și de control.

Numărul deputaților din fiecare stat membru al UE este proporțional cu populația sa, dar nicio țară nu poate avea mai puțin de 6 parlamentari sau mai mult de 96. Deputații sunt repartizați în funcție de formațiunea politică de care aparțin, nu de țara de proveniență.

Cu siguranță, foarte puțini dintre români știu numele europarlamentarilor români și cum ne reprezintă aceștia. Să îi cunoaștem, în ordine alfabetică.

Carmen AVRAM-PSD

Carmen Avram-PSD

Membră în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală, Delegația la Comisia parlamentară de parteneriat UE-Armenia, la Comisia parlamentară de cooperare UE-Azerbaidjan, la Comisia parlamentară de asociere UE-Georgia dar și la Delegația pentru relațiile cu Israel.

A avut mai multe intervenții în Parlamentul European, ultima dintre acestea în data de 7 februarie, pe tema raportului „Capacitarea fermierilor și a comunităților rurale – un dialog pentru o agricultură a UE sustenabilă și remunerată echitabil”.

Traian BĂSESCU-PMP

Traian Băsescu –PMP

Membru în Comisia pentru afaceri externe; Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară; Subcomisia pentru securitate și apărare; Delegația pentru relațiile cu Statele Unite; Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.

Fostul președinte al României s-a implicat activ în discuțiile referitoare la „cea de-a 30-a aniversare a criteriilor de la Copenhaga: un nou impuls pentru politica de extindere a UE”, susținând aderarea Republicii Moldova la UE.

Adrian-Dragos BENEA-PSD

Adrian Dragoș Benea-PSD

Membru în Comisia pentru dezvoltare regională și al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

A avut mai multe întrebări atunci când s-a discutat despre aderarea României la spațiul Schengen și despre diferențele de calitate ce caracterizează unele produse de pe piața unică.

Vasile BLAGA-PNL

Vasile Blaga-PNL

Membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie, în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și al Delegației pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

S-a implicat activ în susținerea aderării Moldovei la UE, alături de Traian Băsescu.

Rareș BOGDAN-PNL

Ioan-Rareș Bogdan – PNL

Membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite.

A participat la propunerea comună de rezoluție referitoare la recentele atacuri din ajunul Crăciunului în statul Plateau din Nigeria, la propunerea de rezoluție referitoare la statul de drept și libertatea mass-mediei în Grecia, dar s-a implicat și în susținerea aderării Moldovei la UE.

Vlad-Marius BOTOȘ-USR

Vlad-Marius Botoș-USR

Este vicepreședinte la Comisia pentru dezvoltare regională, dar și al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania.

În plus, este membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor.

S-a implicat în discuțiile referitoare la admiterea României în spațiul Schengen, dar și a Republicii Moldova în cadrul UE.

Daniel BUDA-PNL

Daniel Buda-PNL

Este vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală și membru în Delegația pentru relațile cu Mercosur și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană.

S-a implicat în promovarea imaginii Republicii Moldova la Parlamentul European, susținând cauza aderării la UE a Moldovei, dar și a aderării României la spațiul Schengen.

Cristian BUȘOI-PNL

Cristian-Silviu Bușoi-PNL

Este președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru în Conferința președinților de comisie, al Subcomisieipentru sănătate publică, dar și în Delegația pentru relațiile cu țările din Asia de Sud-Est și cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Cristian Bușoi are o activitate destul de vizibilă în cadrul Parlamentului European, participând la mai multe propuneri comune de rezoluții, în diverse domenii.

Dacian CIOLOȘ-REPER

Dacian Cioloș-REPER

Fost comisar european pentru agricultură, liderul REPER și-a axat activitatea europarlamentară pe domeniul pe care îl cunoaște cel mai bine. Este membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Delegația la Adunarea Parlamentară Euronest.

În data de 31 ianuarie a depus mai multe întrebări scrise, referitoare la comasarea alegerilor în România, întrebări care merită redate integral: „În România, Guvernul actual, format din Partidul Social Democrat PSD (afiliat S&D) și Partidul Național Liberal PNL (afiliat PPE) poartă discuții și negocieri avansate în cadrul coaliției privind comasarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie cu cele locale.

Guvernul vrea să modifice codul administrativ, care acum presupune că mandatul aleșilor locali se validează în maxim 20 de zile de la alegeri. În eventualitatea în care reușește acest lucru, am fi puși în situația de a avea primari și alți aleși locali care timp de 3 luni nu și-ar intra în atribuții, întrucât mandatul aleșilor locali în funcție nu poate fi micșorat din punct de vedere legal.

Având în vedere aspectele menționate, adresăm următoarele trei întrebări:

1. Consideră Comisia că este îndreptățită decizia guvernului de a modifica codul administrativ cu câteva luni înainte de alegeri pentru a fi avantajate electoral cele două partide din coaliție?

2. Având în vedere că o comasare ar împiedica exercitarea drepturilor de vot pentru unele persoane care nu se vor afla în ziua votului în localitatea de domiciliu, e corect și democratic ce face guvernul?

3. E democratic să se modifice aspectele ce țin de organizarea alegerilor cu mai puțin de 6 luni înainte de organizarea acestora?”

Tudor CIUHODARU-PSD

Tudor Ciuhodaru-PSD

Medic de profesie, cunoscut publicului mai ales din aparițiile în presă legate de diverse situații referitoare la sistemul de sănătate, Tudor Ciuhodaru a ales ca la alegerile din acest an să candideze la postul de primar al Iașiului, din partea AUR.

În Parlamentul European a avut mai multe intervenții, în ultima perioadă interesându-se de soarta agricultorilor, militând pentru alinierea dobânzilor pentru agricultura europeană și solicitând sprijin pentru industria agricolă la nivel european.

Corina CREȚU-PRO România

Corina Crețu-PRO România

Poate cel mai cunoscut europarlamentar român, Corina Crețu a făcut demersuri pe care autoritățile de la București nici măcar nu le-au băgat în seamă. A atras deseori atenția guvernanților români că pierd sume colosale din fonduri europene, bani din care se puteau construi spitale sau autostrăzi.

Este membră în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, în Comisia pentru dezvoltare regională, dar și al Delegației la Comisia parlamentară mixtă UE-Turcia.

Gheorghe FALCĂ-PNL

Gheorghe Falcă-PNL

Propulsat în politica mare de către fostul președinte Traian Băsescu, Gheorghe Falcă a ajuns acum să aștepte rezultatul negocierilor dintre liderii PSD și PNL privind candidații de pe lista comună pentru europarlamentare.

Este membru în Comisia pentru transport și turism și în Comisia pentru petiții. Totodată face parte din Delegația la Adunarea Parlamentară Paritară Organizația Statelor ACP-UE și al Delegației la Adunarea Parlamentară Africa-UE.

În activitatea de europarlamentar s-a implicat pentru acceptarea Moldovei în cadrul UE, dar a susținut și poziția Ucrainei.

Vlad GHEORGHE-Independent

Vlad Gheorghe-Independent

Deși apare pe pagina oficială a Parlamentului European drept „independent”, Vlad Gheorghe a ajuns europarlamentar pe listele USR.

Acesta se descrie pe propria pagină de internet astfel: „Sunt Vlad Gheorghe, europarlamentar în Grupul Renew Europe începând din noiembrie 2020, membru USR din 2016.

În Parlamentul European sunt membru în Comisia pentru Bugete (BUDG), în Comisia pentru Petiții (PETI) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Serbia (D-RS).

De asemenea, sunt membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN), în Comisia de anchetă pentru examinarea utilizării Pegasus și a altor programe de spionaj echivalente (PEGA), în Comisia specială pentru lupta împotriva cancerului (BECA) și în Delegația la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UE-Albania (D-AL).

Sper ca într-un viitor nu atât de îndepărtat, românii din afara granițelor să fie convinși de schimbările în bine de aici pentru a se întoarce lângă familiile și prietenii lor. În egală măsură, îmi doresc ca românii care sunt încă în țară să nu renunțe la implicare – oriunde și oricum consideră că este necesar sau util țării și drepturilor noastre.

Am toată încrederea că vom reuși să modelăm această țară și această Europă după chipul și asemănarea bunului simț și unui viitor mai bun pentru noi, familiile noastre și prietenii noștri”.

În Parlamentul European Vlad Gheorghe a avut o problemă cu Rusia și cu sancțiunile ce trebuiesc aplicate acestei țări, după ce a început războiul cu Ucraina.

Urmează prezentarea și celorlalți europarlamentari români, cu mențiunea că informațiile sunt preluate de pe site-ul https://www.europarl.europa.eu/meps/ro/full-list/all iar prezentarea este făcută în ordine alfabetică.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments