7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
StiriInternFarmaciile vor raporta de la mijlocul lunii martie cantitățile zilnice de anitibiotice...

Farmaciile vor raporta de la mijlocul lunii martie cantitățile zilnice de anitibiotice vândute

Ceea ce era de așteptat să se întâmple s-a întâmplat! Ministerul Sănătății a emis ordinul prin care antibioticele și antifungicele de uz sistemic prescrise de către medici pe rețete, altele decât prescripțiile gratuite și compensate, să fie eliberate la farmacie pacienților sau aparținătorilor acestora doar în baza unei prescripții medicale.

Potrivit noului ordin, rețetele se vor reține în farmacie, iar la nevoie, se vor putea elibera fracționat medicamentul prescris, doar în cadrul aceleiași farmacii, fără a depăși cantitatea totală trecută pe hârtia oficială.

Ordinul Ministerului Sănătății nu impune un nou formular pentru prescripțiile medicale, ci doar o serie de informații necesare a fi completate și raportate (o serie și un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul și detalii despre medicament).

Eliberarea prescripțiilor pentru antibiotice în regim compensat sau gratuit nu se modifică, iar noua reglementare nu se referă la medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală.

Ordinul face referire și la situațiile de urgență medicală, caz în care farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice în lipsa unei prescripții medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgență, ce poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului.

După o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a Ordinului farmaciile vor avea obligația să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic eliberate.

Ministerul Sănătății speră astfel să reducă consumul excesiv de antibiotice și antifungice de uz sistemic.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments