16.5 C
București
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
spot_img
StiriLifestyleFestivalul de la Veneția, lista câștigătorilor (un film românesc se numără printre...

Festivalul de la Veneția, lista câștigătorilor (un film românesc se numără printre aceștia)

Festivalul de Film de la Veneția din 2024 este unul dintre cele mai recunoscute evenimente la nivel mondial și acum prestigiosul eveniment organizat în nordul Italiei a ajuns la cea de-a 81-a ediție. După o ediție care a fost nevoită să aducă un omagiu celor opt decenii ale sale în mijlocul unei crize derivate din greva actorilor de la Hollywood, bienalele au revenit anul acesta, sub ceea ce se dorește a fi o altă panoramă.

Fără îndoială, acesta este unul dintre evenimentele cu cea mai mare popularitate în cadrul industriei cinematografice, pentru că pe lângă activitățile de premieră ale căror proiecții de filme pe care întreg mapamondul le așteaptă cu sufletul la gură, mai are și responsabilitatea de a da tonul de urmat pentru un an întreg.

Festivalul de Film de la Veneția din 2024 a avut loc în perioada 28 august – 7 septembrie.

Cu toate acestea, restul categoriilor care au legătură între ele vor avea un calendar diferit care va permite comunității iubitoare de film să se bucure de activități nesfârșite și spectacole artistice care vor fi disponibile înainte și vor continua și după gala așteptată.

Festivalul de Film Veneția 2024: Câștigători
Aceștia au fost câștigătorii Official Competiției pentru Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneția:

Leul de aur: „The Room Next Door”  de Pedro Almodóvar
Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului:„ Vermiglio” de Maura Delpero
Leul de argint – Cel mai bun regizor: Brady Corbet pentru „The Brutalist”
Premiul special al juriului: „April” de Dea Kulumbegashvili
Cupa Volpi pentru cea mai buna actriță: Nicole Kidman pentru „Babygirl”
Cupa Volpi pentru cel mai bun actor: Vincent Lindon pentru „The Quiet Son”
Cel mai bun scenariu: Murilo Hauser și Heitor Lorega pentru „I’m Still Here”
Premiul Marcello Mastroianni pentru cea mai bună actriță sau actor mai tânăr: Paul Kircher pentru „Leurs enfants après eux”

Secțiunea Orizzonti

Premiul ORRIZONTI pentru cel mai bun film pentru:„Anul nou care n-a fost” (The new year that never came) de Bogdan Mureşanu (România, Serbia)

Nu este singur premiu primit, echipei românești li se adaugă și Premiul FIPRESCI-oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film. Filmul a obţinut totodată şi Premiul Bisato d’Oro al criticilor independenţi, pentru Cel mai bun scenariu.

„Dintre filmele eligibile – lungmetraje de debut din secţiunile Orizzonti şi Settimana Internazionale della Critica – am ales să premiem un film care se evidenţiază prin regia ambiţioasă şi remarcabilă. Cele şase poveşti distincte, aparent independente iniţial, se interconectează gradual într-un rar echilibru al firelor narative. Filmul culminează într-o profundă explorare a comportamentului uman, influenţat de frica represiunii politice, împărtăşită de generaţii care au trăit sub un regim autoritar. Apreciem acest film pentru viziunea sa politică atentă, povestirea sofisticată şi antrenantă, echilibrul artistic al tonurilor şi castingul excepţional”, a explicat juriul.

Echipa filmului „Anul nou care n-a fost”/ Foto: Kinotopia

Premiul Orizzonti pentru cel mai bun regizor pentru: Sarah Friedland pentru filmul „Familiar Touch” (Statele Unite)

PREMIUL SPECIAL ORIZZONTI AL JURIULUI pentru: „HEMME’NIN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BIRI” (One of those days when Hemme dies) de Murat Fıratoğlu (Turcia)

Premiul ORIZZONTI pentru cea mai bună actriţă pentru: Kathleen Chalfant în filmul „Familiar Touch” de Sarah Friedland (Statele Unite)

PREMIUL ORIZZONTI pentru cel mai bun actor pentru: Francesco Gheghi în filmul „FAMILIA” de Francesco Costabile (Italia)

Premiul ORIZZONTI pentru cel mai bun scenariu pentru: Scandar Copti pentru filmul „HAPPY HOLIDAYS” (Palestina, Germania, Franţa, Italia, Qatar)

PREMIUL ORIZZONTI PENTRU CEL MAI BUN SCURT FILM pentru: „WHO LOVES THE SUN” de Arshia Shakiba (Canada)

Nominalizarea scurtmetrajului de la Veneţia pentru Premiile Europene de Film 2024 pentru: RENÉ VA ALLA GUERRA (Rene merge la război) de Luca Ferri, Morgan Menegazzo, Mariachiara Pernisa (Italia)

Secțiunea Film De Debut

PREMIUL LEUL VIITORULUI „LUIGI DE LAURENTIIS” PENTRU FILM DE DEBUT pentru: „FAMILIAR TOUCH” de Sarah Friedland (Statele Unite)

Secțiunea VENEŢIA CLASSICI

PREMIUL CLASSICI PENTRU CEL MAI BUN DOCUMENTAR pentru: „CHAIN REACTIONS” de Alexandre O. Philippe (Statele Unite)

PREMIUL CLASSICI PENTRU CEL MAI BUN FILM RESTAURAT pentru: „ECCE BOMBO” de Nanni Moretti (Italia, 1978)

Secțiunea IMMERSIVE

MARELE PREMIU VENEZIA IMMERSIVE pentru: „Ito Meikyū” de Boris Labbé (Franţa, Luxemburg)

PREMIUL SPECIAL IMMERSIVE pentru: „OTO’S PLANET” de Gwenael François (Luxemburg, Canada, Franţa)

PREMIUL DE REALIZARE IMMERSIVE pentru: IMPULSE: „PLAYING WITH REALITY” de Barry Gene Murphy, May Abdalla (Regatul Unit, Franţa).

Oana Duțu
Oana Duțuhttp://canal33.ro
Absolventă U.N.A.T.C, secția actorie este un insider al industriei filmului, teatrului, publicităţii şi evenimentelor. Din 2019 realizează şi prezintă emisiunea ,,Despre Filme” la Canal 33 HD, este editor de modă şi lifestyle al siteului www.canal33.ro şi realizatoarea rubricii „Despre stil”.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

LIVE