22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseFloarea de lalea–Etimologie și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

Floarea de lalea–Etimologie și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

Numele florii de lalea este o poveste fascinantă, o confuzie a cuvântului de origine turcă–tülbent, care înseamnă turban sau tifon.

Lalea (lale sau laleh) este, spun specialiștii, un nume mistic din Orientul Mijlociu. Când este scrisă cu caractere arabe, lâleh are aceleași litere ca și Allah, motiv pentru care floarea a devenit un simbol sfânt. Etimologic, cuvântul francez „tulipe” provine din termenul turcesc tülbent care derivă din cuvântul persan „terbend” și înseamnă, conform Dicționarului Turc, pânză țesută, ușoară și moale, din bumbac subțire. Orientalii purtau această pânză înfășurată pe cap, sub forma unui turban asemănător lalelei. Legendele spun că vechii turci își împodobeau turbanele cu flori de lalele.

Numele de lalea derivă din turcescul tülbent, datorită formei sale caracteristice, care înseamnă turban. Se spune că ambasadorul austriac Busbeck a confundat numele florii cu acest turban de pânză și a introdus-o în Europa cu numele de „tulipe”.

Laleaua este considerată strălucirea perfectă și este simbolul frumusții pure, atât interioară cât și exterioară, întâlnirea credinței și a iubirii într-un singur trup.

Floarea de lalea semnifică dragoste, noblețe și eleganță și se spune că oferă liniște sufletescă.

Laleaua este o floare foarte prezentă în toată cultura turcească și, de asemenea, în multe basme, printre cele mai faimoase fiind „O mie și una de nopți”.

Văzută doar primăvara, laleaua este cunoscută ca o floare mândră.

În perioada otomană, lalelei i s-au dat nume diferite. Unii i-au spus „cea care arde inima” (gönül yakan), alții au numit-o „lumina bucuriei” (sevinç ışığı). 

O altă variantă a etimologiei ar fi că numele „lalea” provine din limba persană și înseamnă „măcar câteva”. Legenda spune că un tânăr soldat era îndrăgostit și fiind fermecat de frumusețea unei lalele, a vrut să-i ofere iubitei sale câteva exemplare. Dar în timp ce  voia să-i adune iubitei un buchet, a fost răpus de un inamic. Înainte de a muri, a reușit să îi spună iubitei să caute lalele, „măcar câteva”, pentru a-și aminti de el, lalelele transformându-se astfel intr-n simbol al dragostei și al frumuseții.

surse: leviathan.ro/ surse foto: pixabay

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments