14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiGuvernarea PAS fură startul campaniei prezidențiale

Guvernarea PAS fură startul campaniei prezidențiale

În Republica Moldova sunt puse în aplicare tehnici electorale care să-i asigure doamnei Maia Sandu un nou mandat de președinte. Sub pretextul campaniei pentru referendumul pro-Uniunea Europeană, guvernarea PAS îi face campanie electorală pe bani publici iar noile alianțe politice pro-europene sunt transformate în cutie de rezonanță.

Duminică, 14 aprilie 2024, a fost creat Blocul politici “Împreună” , o alianță de patru formațiuni politice pro-europene care vor să propună „un pact pentru Europa” întregii societăți moldovene. Cele patru partide sunt Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.

Comentatorii politici moldoveni au bănuieli rezonabile că două dintre aceste partide, Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Schimbării, se află în siajul partidului de guvernământ. Anterior Partidul Platforma Demnitate și Adevăr s-a aflat în coaliție cu Partidul Acțiune și Solidaritate și a participat la guvernare în timpul mandatului de premier al doamnei Maia Sandu (iunie – noiembrie 2019).

Potrivit unei declarații de presă, cele patru formațiuni politice și-au propus „să garanteze parcursul european al Republicii Moldova, să neutralizeze riscurile politice și să unească societatea” și vor militapentru ca „toate forțele politice sănătoase, societatea civilă și persoanele notorii între Prut și Nistru să semneze o declarație de susținere a parcursului european al Republicii Moldova”.

Am constatat că logo-ul Blocului politic “Împreună” seamănă cu sigla lansată de partidul guvernamental pentru promovarea referendumului privind integrarea europeană, consultare populară care va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Este dreptul acestor patru formațiuni politice să se asocieze pentru a manifesta în favoarea beneficiilor integrării europene a statului moldovean. Desigur, este doar o coincidență că sigla acestui bloc politic seamănă cu însemnele Partidului Acțiune și Solidaritate – probabil, designerii nu au avut suficientă imaginație. La fel, este doar o întâmplare, nu-i așa, că data desfășurării campaniei de propagandă pro-europeană a acestor partide, coincide cu perioada în care și partidul puterii și-a lansat campania pro-referendum.

Observ că, în ultima perioadă se desfășoară mai multe activități guvernamentale de promovare a referendumului, în cadrul acestor acțiuni se fac trimiteri la activitatea pe plan extern a șefei statului.

Astfel, relativ recent, elevii liceului „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia au participat la o lecție dedicată integrării statului moldovean în Uniunea Europeană. La eveniment a fost prezent reprezentantul Guvernului Republicii Moldova în raionul Cimișlia, Cristina Olărescu. Oficialul le-a vorbit elevilor despre „rolul Maiei Sandu în procesul de aderare”, iar copiilor le-a fost distribuit ziarul de partid al partidului de guvernare.

Potrivit presei moldovene, Cristina Olărescu a spus că statul moldovean are cel mai intens ritm de integrare europeană iar promotorul acestui ritm accelerat este președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.  „Putem participa la procesul de aderare prin informare, prin dialogul nostru cu bunicii noștri, cu unii vecini sau chiar și cu unii colegi care împărtășesc o altă valoare sau altă poziție. Acesta tot este un suport. Este un ajutor pentru noi, pentru guvernul Republicii Moldova. Dacă o să aveți curajul să comunicați cu oamenii, să le vorbiți despre aceste priorități ale Republicii Moldova, despre beneficiile integrării și despre referendumul de aderare la Uniunea Europeană”, le-a spus oficialul, elevilor.

Lecția dedicată integrării europene a statului moldovean, la care au participat elevii liceului din orașul Cimișlia, este propagandă politică clară. Îndemnul făcut de oficialul moldovean, de implicare a elevilor în acțiuni de promovare a referendumului, reprezintă o chemare de implicare în acțiuni politice. Propaganda politică nu-și are locul într-o instituție de învățământ. Distribuirea ziarelor de partid elevilor este inadmisibilă.

Îndrăzneala celor de la guvernare, de a face politică în instituțiile de învățământ este cu atât mai mare, cu cât acest fel de lecții deschise, în spațiul rural sunt un fenomen generalizat. Acest fenomen este nesancționat de către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, care, anterior, criticau orice implicare a unui partid în instituțiile moldovenești de învățământ.

Campania de promovare a referendumului face parte din campania electorală a doamnei Maia Sandu și este un instrument de manipulare publică pentru care se vor cheltui/se cheltuie bani publici. Promovarea referendumului pro-european în societatea moldoveană implică instituțiile publice și angajații publici.

Obiectivul ascuns al acestei manipulări publice ține de transmiterea în societate moldoveană a ideei potrivit căreia doar Maia Sandu poate integra Republica Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit acestei idei, dacă Maia Sandu nu va fi realeasă președinte, șansa Republicii Moldova de a ajunge în Uniunea Europeană dispare.

Este o convingere primitivă – șansele moldovei dintre Prut și Nistru nu sunt legate de aflarea, ori neaflarea doamnei Sandu în funcția de președinte, ci de calculele pe care și le fac marile puteri (Statele Unite, Uniunea Europeană și Federația Rusă), în regiune.

La lecțiile deschise care au loc în liceele din spațiul rural moldovenesc, elevii sunt întrebați despre preferințele politice ale părinților. Această întrebare, îmi întărește convingerea că atât cadrele didactice, cât și oficialii implicați în campania de informare fac propagandă politică, astfel, comit un abuz. Nu m-aș mira dacă majoritatea copiilor ar fi răspuns că părinții lor sunt pro-europeni. Una e politica internă, care se face acasă, la bucătărie, alta e politica pentru uz extern, la școală și în societate.

Cel mai probabil, elevii din spațiul rural, știu că situația reală a familiilor lor, depinde de salariul obținut de părinți, de prețurile la energie și gaz natural iar ceea ce mai rămâne poate fi cumpărat și pus în frigider.

Realitatea este cu totul alta decât cea care se arată în informațiile oficiale ale statului moldovean. În spațiul rural acestă stare de fapt se observă mult mai bine, decât în Chișinău, nu poate fi ascunsă sub preș.

În spațiul rural frigiderele sunt mai goale decât cele din capitala moldoveană. Atunci când decidenții politici își ascund neprofesionalismul în admnistrarea vieții de zi cu zi a moldovenilor cu discursuri despre amenințarea rusă, votul cetățenilor poate fi cu totul altul decât cel prezentat de guvernarea doamnei Sandu la Bruxelles.

Tupeul cu care reprezentații partidului doamnei Sandu organizează acțiuni de propagandă în instituțiile de învățământ din spațiul rural demonstrează că această guvernare știe că nu va fi sancționată pentru acest derapaj de la democrație.

Îndrăzneala de care dă dovadă puterea de la Chișinău și tăcerea pe care o păstrează partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova față de derapajele puterii vor face ca anti-ratingul doamnei Sandu să crească.

Repetarea nesancționată a abaterilor de la normele democratice va schimba totalmente ecuația de putere la alegerile prezidențiale.

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments