20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
StiriInternGuvernul a adoptat creșterea salariului minim cu trei zile înainte de alegerile...

Guvernul a adoptat creșterea salariului minim cu trei zile înainte de alegerile euro-locale

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va crește de la 3.300 lei lunar, cât este în prezent, la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie. De asemenea, guvernul a majorat de la 200 la 300 lei din salariul lunar suma pentru care nu se va plăti impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii. Ambele decizii, o hotărâre de guvern și o ordonanță de urgență, au fost aprobate în ședința executivului de astăzi, 6 iunie.

Plouă cu daruri de la Guvern înainte de alegerile locale și europarlamentare

Am văzut și premieri fericiți. Cu un zâmbet de zile mari întipărit pe față, Marcel Ciolacu a anunțat astăzi creșterea salariului minim.

„Cea mai așteptată decizie de azi este creșterea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei lunar, de la 1 iulie. Este o măsură agreată cu partenerii de dialog social, de care beneficiază peste 1,8 milioane de angajați din România. De asemenea, la solicitarea mediului de afaceri, am aprobat majorarea de la 200 de lei la 300 de lei a sumei lunare neimpozitate. Practic, angajații primesc în plus 284 de lei pe lună.

Astfel facem un pas important pentru a ne apropia de nivelul cerut de Directiva privind salariul minim european. Ministerul Muncii și partenerii sociali lucrează deja la mecanismul care va introduce salariul minim european în România până în noiembrie. Formula stabilită va ține cont de puterea de cumpărare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de începerea ședinței de Guvern de astăzi, 6 iulie.

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariați, însă de majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și de creșterea sumei neimpozitabile vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați, respectiv toți angajații care se regăsesc în intervalul de salarizare 3.300-3.700 lei.

Aceste noi coordonate intră în vigoare cu luna iulie și prima plată se va face în luna august.

Rămâne de văzut de unde va acoperi Guvernul toate aceste măriri, inclusiv cea de la salariile profesorilor, dar și a creșterii pensiilor.

Comisia Europeană a avertizat recent că România se îndreaptă spre un deficit bugetar de aproape 7% din Produsul Intern Brut, în condițiile în care Guvernul și-a propus să țină prăpastia dintre veniturile și cheltuielile statului la 5% din PIB.  La final de aprilie, deficitul bugetar a depășit 57 de miliarde de lei, adică a ajuns la 3,2% din PIB. Datele indică un ritm de creștere pentru cheltuielile statului de două ori mai rapid decât al încasărilor, se arată într-o analiză a Digi24.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments