10.8 C
București
duminică, 3 martie, 2024
Google search engine
StiriInternIarna protestelor în sistemul de sănătate. Farmaciștii și medicii de familie se...

Iarna protestelor în sistemul de sănătate. Farmaciștii și medicii de familie se vor alătura protestelor sindicaliștilor de la Sanitas

Deși premierul Marcel Ciolacu a anunțat la ședința de Guvern de joi, 11 ianuarie, că vor fi deblocate aproape 8.000 de posturi în sistemul de Sănătate şi Asistenţă Socială, membrii sindicatului reprezentativ, Sanitas, au anunțat că vor continua protestele, solicitând creșterea cu 20% a salariilor. Nemulțumiți sunt și farmaciștii, dar și medicii de familie, ale căror venituri au scăzut considerabil de la 1 ianuarie 2024.

Postarea de pe facebook a premierului nu a liniștit spiritele în sistemul de sănătate.

„Deblocăm astăzi angajările pentru aproape 8.000 de posturi în Sănătate şi Asistenţă Socială. Astfel, toate spitalele importante care au deficit de medici, asistente şi infirmieri vor putea face rapid angajări”, a declarat premierul la şedinţa de Guvern din data de 11 ianuarie.

„Ministerul Sănătăţii are în acest an un buget cu peste 40% mai mare decât în 2023, deci nu este vorba de vreo problemă financiară… De altfel, am alocat circa 6,6 miliarde de lei, în acestă lună, cu care am închis datoriile pe anul trecut din sistemul sanitar, asigurând şi cheltuielile curente pe luna ianuarie, pentru medicamente şi servicii medicale. Însă fiecare angajare trebuie să se reflecte, în mod concret, în servicii mai bune pentru pacienţi, un plus de empatie şi de responsabilitate. Asta este valabil şi pentru medicii de familie”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Greva sindicaliștilor de la Sanitas pare inevitabilă.

Deși anunță că sunt bani suficienți, salariile angajaților din Sănătate rămân sub nivelul celui mediu, acuză sindicaliștii, care sunt deciși să înceapă greva generală la începutul lunii februarie.

„Cu cele 8.000 de posturi ce se vor ocupa în perioada următoare se rezolvă doar un sfert  din necesarul de personal  în cele două sisteme. Iar deficitul se va adânci în continuare, atât timp cât angajații nu-și văd rezolvate problemele de natură salarială și vor continua să plece.

Noi ne menținem solicitarea de creștere cu 20% a veniturilor tuturor categoriilor de angajați din Sănătate și Asistență Socială.

SANITAS continuă procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă, împreună cu alte organizații sindicale care au decis sau vor decide să ni se alăture!”

Referitor la deblocarea angajărilor din sistemul de sănătate, sindicaliștii dau ca exemplu situația de la Spitalul Clinic pentru Copii Dr. Victor Gomoiu, din Capitală. În această unitate sanitară ar fi fost necesară deblocarea a 80 de posturi, însă au fost aprobate doar 10. Astfel va putea funcționa pe timp de noapte camera de gardă, însă nu va avea cine să îi îngrijească în saloane pe  micuții care vor rămâne internați.

„Guvernanții trebuie obligați să înceteze odată cu minciuna salariilor mari din Sănătate! Realitatea este că în acest domeniu, ca și în asistența socială, modalitatea de stabilire a salariilor de bază a fost diferită față de ceilalți bugetari. Sunt singurele familii ocupaționale în care s-au aplicat patru modalitați de salarizare în ultimii șase ani, ceea ce a creat discriminări majore între categoriile profesionale.

Astfel, câteva categorii de salariați nu au mai beneficiat de nicio creştere salarială din martie 2018, iar pentru restul angajaților din cele două domenii s-au acordat doar o parte din drepturile salariale anuale legale. Consecința? Cei mai mulți angajați din Sănătate și Asistență socială au acum salariul de bază situat sub nivelul salariului mediu pe economie, iar inflația și scăderea puterii de cumpărare din ultimii ani îl devalorizează continuu. Considerăm că este momentul să facem front comun în declanșarea celui mai mare conflict colectiv de muncă din cele două domenii.”

Nici medicii de familie nu se mai lasă duși cu zăhărelul de către guvernanți.

Și medicii de familie vor recurge la acțiuni de protest, acuzând că au fost nedreptățiți la alocarea bugetară pentru anul în curs și că au de primit sume importante de bani, rămase restante de anul trecut.

„Într-un sistem sanitar nefuncțional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autoritățile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023, deși noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populația generală și care putem interveni în starea de sănătate a întregii populații… Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menționate mai sus, va agrava și mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate”, se spune într-un comunicat al reperezentanților  Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF).

Mai nou, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va începe ample controale la cabinetele medicilor de familie, sub pretextul verificării unor facturi nejustificate. „La intimidare”, spun aceștia, anunțând că nu renunță la intențiile de a protesta alături de cei de la Sanitas.

Farmaciștii au intrat în grevă japoneză în luna noiembrie 2023.

Și pentru ca revolta să fie completă, farmaciștii anunță că nici ei nu mai suportă să fie marginalizați și să aștepte cu lunile pentru deconturi: „farmacistul este o profesie de care autorităţile îşi aduc aminte doar atunci când sunt la ananghie, acesta fiind uitat însă din discuţiile care vizează strategii de sănătate sau programe de prevenţie”, susțin membrii Sindicatului Național al Farmaciștilor din România.  

Aceştia solicită, printre altele, decontarea la termen de către CNAS a medicamentelor eliberate de farmacii, implicarea farmacistului în monitorizarea pacienţilor cu boli cronice şi „plata serviciilor farmaceutice pentru a putea susţine cheltuielile de funcţionare, inclusiv pentru remunerarea personalului farmaceutic la un nivel corespunzător pregătirii”, conform digi24.ro.

Atât farmaciștii cât și medicii de familie atrag atenția că este posibil ca unii dintre ei să oprească activitatea, sau chiar să se reorienteze profesional.

Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments