20.6 C
București
vineri, 14 iunie, 2024
Google search engine
DiverseIasomia–Darul lui Dumnezeu. Legende, mituri și semnificații. Papirus din sipetul cu...

Iasomia–Darul lui Dumnezeu. Legende, mituri și semnificații. Papirus din sipetul cu taine și povești

Iasomia este o plantă cu o poveste încărcată de semnificație. Florare cu miros de rai, cunoscută pentru parfumul său dulce și delicat, iasomia este Darul lui Dumnezeu.

Iasomia este planta despre care se spune că se trezește când celelalte flori dorm. În timpul zilei petalele sale își păstrează  mirosul, dar când apune soarele, ajutată de adierile de vânt, își trimite parfumul în aer. Iasomia este o floare cu o semnificație bogată, care a inspirat legende și mituri de-a lungul istoriei.

O legendă veche spune că o tânără zeiță indiană s-a îndrăgostit de zeul soarelui. Respins de acesta, zeița s-a sinucis. Din cenușa trupului ei  a  răsărit o floare cu un parfum puternic, care nu-și deschide florile decât după asfințitul soarelui. În India, iasomia este considerată regina florilor și este nelipsită în ritualurile de nuntă.

În mitologia hindusă, zeul iubirii, Kama, este adesea înfățișat cu flori de iasomie, simbolizând dragostea divină și dorința spirituală. Tot el, pentru a trezi dragostea, arunca săgeți cu flori de iasomie în oameni.

În descrierile antice floarea de iasomie a fost localizată în partea de jos a Himalaya și pe malurile râului Gange, extinzându-se în China și India. Iasomia, această floare îndrăgită pe toate meridianele, evocă amintirile amurgurilor de vară și a brizelor calde ce le însoțesc.

În folclorul persan iasomia este un simbol al iubirii și al afecțiunii. Culoarea albă a florii de iasomie este asociată cu puritatea, inocența și pacea. Într-o poveste din Filipine, o floare de iasomie esteasociată cu dragostea și sacrificiul unei mame care s-a transformat într-o plantă de iasomie pentru a-și îngriji copiii, motiv pentru care filipinezii consideră floarea ca un simbol al maternității și al iubirii dezinteresate. În Siria, iasomia este floarea simbol a Damascului, localitate cunoscută ca „Orașul iasomiilor”. O legendă străveche spune că regina Cleopatra înmuia pânzele corabiei în parfum de iasomie pentru a-l ademeni pe Marcus Antonius.

Se spune că iasomia este ingredientul perfect pentru un parfum, întucât se combină perfect cu orice tip de esență, fie ea mai fresh, cum ar fi citricele sau mai intensă, cum ar fie vanilia. În afară de poziția fruntașă în parfumerie, iasomia este apreciată și pentru aroma plăcută pe care i-o oferă ceaiului. „Parfumul primăverii în China” metaforă des folosită pentru ceaiul de iasomie, este un amestec de frunze de ceai și flori de iasomie. Frunzele absorb aroma mugurilor de flori, completându-se perfect.

O legendă veche, spune că ceaiul de iasomie a fost adus de un comerciant care a primit un pliculeț de ceai de la o fată foarte săracă, pe care a ajutat-o în una din călătoriile sale. Acesta nu a deschis pliculețul până când s-a întâlnit cu un maestru al ceaiului, care a fost fermecat atunci când din aburii ceaiului s-a arătat o fată cu un buchet de iasomie. După degustarea acestuia, amândoi și-au dat seama că iasomia era cheia către aroma perfectă. De atunci, ceaiul de iasomie este comercializat atât în China, cât și în restul lumii ca o specialitate.

În Asia Mică floarea iasomiei este folosită ca amuletă protectoare. Din punct de vedere spiritual, iasomia este asociată cu iluminarea, pacea interioară, înțelepciunea și o legătură cu divinitatea.

lasomia amintește de înfățișarea unei stele, iar cea cu cinci petale este adesea asociată cu simbolul Pentagramei (stea cu cinci vârfuri, fiecare vărf având un simbol: pământ, apă, foc, aer și spirit),

O legendă spune că regina Luna se afla în palatul de nori, pregătind pentru prințesele ei, stelele, hainele de aur pe care acestea trebuiau să le poarte în seara unui bal. Dar stelele erau tare nemulțumite de rochiile lor, ba că nu aveau destule nestemate, ba că nu sunt suficient de strălucitoare.

Auzind una ca asta și vrând să le dea o lecție, regele Soare a poruncit fetelor lui să îmbrace rochii din argint, iar rochiile din aur le-a azvârlit hăt, departe, direct pe pământ. Pe pământ, zâna florilor veghea somnul suratelor sale, când se pomeni cu frumusețe de rochii căzute din cer într-un colț de grădină. Se uită în sus, unde văzu stelele de pe cer, nemulțumite că luminau noaptea în nuanțe argintii.

Și zâna florilor a așteptat, dar văzând că stelele nu-și cer rochiile înapoi, în zori a suflat peste ele și le-a transformat în mici flori parfumate, iar de atunci florile de iasomie au devenit stelele pământului. Se spune că dacă privești o floare de iasomie în timpul nopții, poți vedea strălucirea stelei din care a luat naștere.

În lumea arabă, iasomia este simbolul iubirii divine. Legenda spune că într-o vreme de demult, într-un regat plin de magie și mister, trăia o tânără frumoasă pe nume Yasmin. Cu părul ei aurit ca razele soarelui și ochii ei albaștri ca cerul senin, Yasmin era o comoară neprețuită în ochii tuturor care o cunoșteau, era considerată lumina ce strălucea în întuneric, căci aducea întotdeauna bucurie și speranță.
Dar frumusețea sa a stârnit invidia unei zeițe geloase, cunoscută pentru dorința ei de a-și menține supremația în frumusețe. Văzând cum Yasmin strălucea mai puternic decât ea în ochii oamenilor, zeița a hotărât să o pedepsească.

Într-o noapte întunecată, când luna era ascunsă de nori grei, zeița a coborât pe pământ și a găsit-o pe Yasmin adormită sub un copac înflorit. Pe loc a invocat o vrajă puternică prin care Yasmin s-a transformat din fata frumoasă, într-o floare de iasomie.
Când lumina zorilor a străpuns întunericul, oamenii au găsit iasomia înflorită sub copac și au fost cuprinși de uimire și tristețe, căci știau că Yasmin, fata cu inima bună, fusese blestemată să trăiască sub forma unei flori, prizonieră a geloziei  zeiței însetate de putere.
De atunci, iasomia este considerată simbolul frumuseții și al farmecului, dar și al suferinței și al pierderii. Oamenii au continuat să planteze iasomie în grădinile lor, în amintirea frumoasei Yasmin, dar și ca o promisiune că frumusețea va învinge întotdeauna întunericul și răutatea.

Iar de atunci, în fiecare primăvară, când iasomia înflorește și parfumul ei umple aerul, se spune că Yasmin își găsește alinarea în mirosul dulce-alunecător al florilor sale, amintindu-și de vremurile de demult și de lumina inimii sale pure.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments