Președintele interimar al României a declarat astăzi, 8 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, că pledează pentru reforme ordonate, debirocratizare și politici industriale coerente. În opinia președintelui interimar, alternativa ar fi una sumbră, ce presupune creșterea de taxe și impozite.

România se află în pragul unei recesiuni, au atras atenția specialiștii în finanțe de la Banca Națională, la începutul acestei săptămâni. Același avertisment l-a adresat românilor și președintele Bolojan, în cursul săptămânii trecute. În opinia acestuia, țara noastră nu are prea multe variante pentru a evita intrarea într-o situație economică dezastruoasă.
„Lumea politică românească are două soluții, indiferent de cine va fi Președintele României și indiferent de cine va fi în guvernare. O soluție să facă reforme ordonate, în așa fel încât perioada de un an și jumătate care va veni după aceste alegeri, care este o perioadă de oportunitate pentru țara noastră de a-și reforma statul, să fie folosită așa cum trebuie, și deci să facem reforme ordonate, să reducem cheltuielile statului, să debirocratizăm, să stabilim reguli bune, să ne susținem niște politici industriale, ceea ce înseamnă că, într-o astfel de situație, costurile sociale vor fi mai mici și vom putea evita creșteri de taxe și de impozite”, a declarat astăzi președintele.
Atunci când s-a referit la posibilitatea introducerii de noi taxe, Ilie Bolojan a făcut aluzie la un eventual conflict între viitorul președinte și Guvern.
„A doua variantă este să se intre niște conflicte, de exemplu, între Președinte și guvernare, sau să nu se facă aceste reforme, și va fi doar o problemă de timp până vom intra într-o situație în care creșterea de taxe și de impozite, nu creșterea de venituri prin încasarea mai bună a celor care sunt stabilite, ci noi taxe și impozite, vor fi absolut necesare, pentru că aceste deficite nu pot fi echilibrate de pe o zi pe alta.
Orice scădere de cheltuieli înseamnă efecte abia peste câteva luni de zile, poate peste un an, pentru că e nevoie totuși de timp pentru a face anumite lucruri. Iar, în condițiile în care generezi creșteri de taxe de pe o zi pe alta, fără consultarea mediului de afaceri, fără o anumită pregătire, nu faci decât să bulversezi practic întreaga economie. Și eu sper în decizii raționale care vor fi luate în perioada următoare. Este o chestiune nu de opțiune, ci pur și simplu o chestiune strategică pentru țara noastră”, a mai spus Ilie Bolojan.
Conform finanțiștilor de la BNR, incertitudini și riscuri crescute pentru economia României decurg și din evoluția viitoare a prețurilor energiei.