17.3 C
București
vineri, 25 aprilie, 2025
spot_img
StiriInternModificarea Legii pensiilor speciale, cerută de UE, dar folosită în campania electorală

Modificarea Legii pensiilor speciale, cerută de UE, dar folosită în campania electorală

- Advertisement -

Liderii PSD, PNL și UDMR au pus la cale o strategie cel puțin ciudată de susținere a campaniei electorale a lui Crin Antonescu. Mai nou, deciziile radicale inițiate la Guvern sunt contabilizate în dreptul candidatului alianței aflată la guvernare.

Marcel Ciolacu face un ban cinstit postând pe facebook materiale publicitare de campanie

Marcel Ciolacu a postat marți seara pe pagina sa de facebook un material electoral, etichetat ca atare, în care anunță că se va umbla la Legea pensiilor speciale.  

„România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR !

De aceea, astăzi, la inițiativa liderului informal al Coaliției, Crin Antonescu, am depus la Parlament, împreună cu Cătălin Predoiu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale.

Acest proiect are ca scop corectarea inechităților dintre pensionari, atât din perspectiva contributivității, cât și a vârstei de pensionare – 65 de ani pentru toți, inclusiv pentru cei „speciali”.

Sunt încrezător că președintele Crin Antonescu va promulga această lege, care răspunde uneia dintre cele mai mari nemulțumiri din societatea românească. România are nevoie de un președinte mediator, un om al dialogului, un președinte care să construiască o punte între stat și cetățeni”, a scris premierul pe facebook.

După cum se poate observa, postarea premierului este etichetată drept material publicitar politic.

Anunțul lui Marcel Ciolacu i-a înfuriat pe judecători, primii care au reacționat fiind reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii.

„Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public referitoare la un proiect de act normativ asumat de coaliția de guvernare, de natură să modifice din nou legislația referitoare la pensionarea judecătorilor și procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii precizează că nu a fost consultat în niciun fel cu privire la un astfel de demers și nu are cunoștință de conținutul acestui proiect.

Luând în considerare rolul constituțional de garant al independenței justiției care revine Consiliului Superior al Magistraturii, dar și principiul cooperării loiale care trebuie să guverneze relațiile dintre autoritățile publice, Consiliul atrage atenția că orice modificare a legislației privind drepturile magistraților se poate face numai cu respectarea standardelor constituționale în materie și, în orice caz, în urma unui dialog autentic și onest cu reprezentanții sistemului judiciar.

Pe de altă parte, nu poate fi ignorat faptul că reglementarea privind statutul judecătorilor și procurorilor a fost amendată de dată recentă, în anul 2023 fiind adoptată Legea nr. 282/2023 prin care s-a stabilit soluția normativă potrivită sub aspectul pensiilor magistraților, cu asigurarea garanțiilor adecvate din perspectiva acestei componente financiare a independenței justiției, situație care a avut efectul stabilizator în privința resurselor umane din sistemul judiciar.

Orice reluare a dezbaterilor publice referitoare la pensia de serviciu readuce în actualitate riscul revenirii la situația extrem de dificilă cu care sistemul judiciar s-a confruntat în anii anteriori pe fondul acelorași incertitudini ale magistraților în privința statutului lor, fapt care ar conduce la un un real blocaj la nivelul instituțiilor autorității judecătorești. În același timp, lipsa de transparență care însoțește demersul normativ preconizat este, la rândul său, de natură să accentueze incertitudinile magistraților și riscurile pe care acestea le pot genera din perspectiva stabilității resursei umane”, se spune într-un comunicat al CSM redactat imediat după ce a apărut postarea pe facebook a premierului.

Cu alte cuvinte, CSM anunță deja că va reclama schimbările legislative ca neconstituționale și s-ar putea să și câștige la CCR.

Pentru o corectă informare trebuie spus că cele 230 de milioane de euro din PNRR despre care pomenește Ciolacu sunt un mizilic, față de cele peste trei miliarde de euro pe care statul trebuie să le plătească magistraților pentru salariile restante, cu dobânzile aferente.

- Advertisement -
Gusti Constantin
Gusti Constantinhttp://canal33.ro
A debutat in presa scrisa in ianuarie 1994, fiind angajat prin concurs la Jurnalul National. A fost colaborator la mai multe agentii de stiri, dar si la posturi de radio. Din 1996 a prins gustul pentru stirile de televiziune, lucrand in redactia PRO TV si, ulterior, in cea a TVR. Nu a renuntat insa niciodata la pasiunea pentru presa scrisa, fiind reporter la cotidiene precum Ziua, Gardianul, sau Puterea. In 2010 a conceput si condus saptamanalul Concret.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE