Majoritatea politicienilor pro-europeni de la Chișinău sunt nedumeriți de suprapunerea alegerilor prezidențiale cu referendumul pro-Uniunea Europeană. Chiar dacă nu au spus-o explicit a fost clar că, în lipsa unui Acord de tip Snagov, procesele electorale moldovenești vor sta sub semnul interesului pragmatic al fiecărei formațiuni politice. Adică, Republica Moldova va rămâne pe calea europeană dar, dacă e posibil, fără Maia Sandu.
Mai mulți președinți de partid au participat, la data de 8 februarie, la o întîlnire cu șeful statului moldovean, Maia Sandu, unde au discutat despre referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Toți și-au arătat susținerea față de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană dar și-au manifestat nedumerirea față de procesul de organizare al acestuia în aceiași zi cu alegerile prezidențiale.
Fruntașul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, și președintele Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei, Ion Chicu, au refuzat să participe la discuții cu președinta. Din punctul meu de vedere, cei trei au absentat motivat și corect politic – nu au vrut să participe la întâlnire pentru că încă nu este clar gradul de constituționalitate a desfășurării plebiscitului în aceiași zi cu alegerile prezidențiale; judecătorii Curții Constituționale moldovenești urmează să se expună pe marginea acestui subiect.
Potrivit declarațiilor de presă, majoritatea participanților la întâlnire și-au exprimat nedumerirea față de suprapunerea referendumului cu alegerile prezidențiale și-au scos în evidență gradul mic de reprezentativitate al acestuia, în condițiile în care majoritatea PAS a scăzut procentul de validare a unui referendum de la 50 la 33 la sută.
Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a scos în evidență practica altor state care au aderat la Uniunea Europeană, de organizare a unui referendum la finalul negocierilor de aderare. „Dacă nu sunt ambiții politice, atunci de ce referendumul nu este organizat într-o altă zi decât cea aleasă pentru ziua alegerilor prezidențiale sau după finalizarea negocierilor de aderare, așa cum au procedat alte state?”, a întrebat Ceban.
Primarul Chișinăului a continuat retorica interogativă: nu cumva, clasa politică, împreună cu întreaga societatea moldoveană, îndeplinește un moft electoral. “Aduc aminte că deocamdată, niciun referendum nu a avut sorți de izbândă în țara noastră. Al cui moft îl îndeplinim noi? Doar ca să se asocieze acest plebiscit cu un candidat pentru a câștiga câteva voturi în plus? Integrarea Europeană trebuie să fie obiectiv național și nu a unei singure persoane sau a unui singur partid”, a subliniat primarul Chișinăului.
La rândul său, președintele Partidului Social Democrat European, Ion Sula, a declarat că inițiativa organizării plebiscitului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale este inoportună și a recomandat să nu fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Potrivit lui, aceste consultări poartă un caracter formal, decizia fiind luată deja, indiferent de opinia critică a altor partide. „Decizia de a organiza referendumul în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și modul în care este inițiat acesta, implică riscul de a politiza în exces acest proces, fapt care poate influența decisiv comportamentul alegătorilor și poate denatura rezultatul”, a subliniat politicianul moldovean.
După întâlnirea cu reprezentanții partidelor, șefa statului moldovean a răspuns nedumeririlor.
Maia Sandu a participat la o emisiune a postului public de televiziune unde a declarat că referendumul are loc în aceiași zi cu alegerile prezidențiale pentru că, în acest mod, se sigură o rată cât mai mare de participare la vot. „Decizia de la referendum va defini soarta țării pentru mulți ani înainte. Eu îmi doresc să văd cât mai mulți oameni participând la consultarea populară. Ne dorim un scrutin care să aducă cât mai mulți alegători la vot. Desigur, poate fi menționat și argumentul că se economisesc resurse, dar cel mai important este ca la acest scrutin să participe cât mai mulți oameni”, a precizat Maia Sandu.
Domnia sa a explicat că motivul principal pentru care și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat de președinte al statului moldovean este cel de a contribui la procesele de eurointegrare. „Vreau să contribui la această agendă de integrare europeană pentru că o consider extrem de importantă pentru țara noastră”, a precizat președinta Republicii Moldova.
În contextul în care, în urma participării la emisiunea postului public de televiziune moldovenesc, s-a văzut că aceste consultări au fost formale, iar decizia instituției prezidențiale, indiferent de opinia altor partide, a fost luată, răspunsurile oferite de șefa statului moldovean nu i-au convins pe liderii politici, ci dimpotrivă, i-au pus pe gânduri.
Președintele social democraților moldoveni și primarul Chișinăului au dreptate – suprapunerea referendumului pro-UE cu prezidențialele va duce la politizarea excesivă a procesului electoral.
Analiza statistică a ratei de participare la primul tur al alegerilor prezidențiale, arată că o scădere a interesului cetățenilor de participare la vot: 68,13 la sută în 1996, 50,95 la sută în 2016, 48,54 la sută la 1 noiembrie 2020. Doamna Sandu a spus că își dorește o participare a cetățenilor la referendum, adică la primul tur al alegerilor prezidențiale.
Cea mai ridicată rată de participare la primul tur al prezidențialelor moldovene s-a înregistrat la 8 decembrie 1991 – 83,96 la sută. Mircea Snegur a câștigat atunci președinția moldovenească din primul tur de scrutin.
Cel mai probabil, consilierii de campanie electorală ai doamnei Maia Sandu, consideră că o prezență mai mare la vot a moldovenilor, în primul tur de scrutin, va duce la securizarea unui nou mandat.
La fel de probabil este faptul că răspunsul opoziției politice moldovenești va fi cel de boicotare a referendumului pro-european. Partidele de opoziție își vor îndemna simpatizanții să participe la alegeri dar să nu ridice buletinul de vot dedicat referendumului.
Adică, în Uniunea Europeană, dar fără Maia Sandu.