Odată încheiată relația, una din cele mai importante recomandări în perioada imediat următoare este „contactul zero”! Acesta presupune, după cum îi spune şi numele, absenţa oricărei legături cu fostul partener.
Sindromul abstinenţei, nevoia de afecţiune, teama de singurătate sau ideea că nu vei mai găsi pe altcineva te pot împinge să profiți de cel mai mic pretext, doar pentru a rămâne în preajma fostului. Scuze de felul “acum suntem doar prieteni” sau “mai ieşim la masă din când în când” sunt echivalentul abordării “mai beau un pahar din când în când”, atunci când o persoană dorește să renunțe la alcool. Poate comparaţia pare exagerată, însă procesele existente în creier urmează aceeaşi structură, în orice tip de dependenţă. Pentru a te vindeca în totalitate, “substanţa” care crează dependența trebuie evitată cu orice preţ.
Nu îl mai căuta, așadar, cu niciun pretext! Nici pentru a-i reproşa ceva, nici pentru a vă lua rămas bun ”aşa cum trebuie”, nici pentru a vedea cum mai stă cu sănătatea sau ce mai face pisica, nici pentru a-i cere explicaţii, nici pentru a-l ruga să îți returneze lucrurile personale rămase la el. Îți faci singur(ă) rău!
Ideea acestui „contact zero” este să elimini, cel puțin o perioadă, orice legătură directă sau indirectă, orice te-ar face să rămâi agăţat(ă) sufleteşte de fostul partener. Fără muzica pe care o ascultați împreună, fără cafeneaua voastră preferată, fără nimic care să îți reamintească, în mod constant, de el!
Cum se obţine contactul zero, concret?
- elimină persoana din reţeaua ta, fie că este vorba de social media sau cercul cu care interacţionezi;
- încetează orice contact fizic cu fostul partener, indiferent de scuză (chiar dacă acesta te caută în continuare, îl poți bloca pe reţelele de socializare etc. Unii consideră că este un gest infantil, însă, dacă știi că îți este greu să eviți discuțiile, mai bine apelezi la acest truc până când fostul ajunge să nu mai reprezinte nimic pentru tine!);
- nu mai vorbi despre el, inclusiv roagă prietenii comuni să facă la fel (acest lucru presupune să nu mai relatezi, la nesfârşit, istoria relaţiei voastre oricui este dispus să te asculte, iar dacă cineva dorește să îți povestească faptul că tocmai s-a întâlnit cu fostul tău, abordarea corectă ar fi un “mulţumesc, dar nu doresc să vorbesc despre acest subiect!”);
- evită, o perioadă, locurile pe care ştii că fostul le frecventează: chiar dacă ți se pare nedrept și te întrebi de ce trebuie să renunţi tu la tot, îți reamintesc că prioritară este vindecarea. Restul (faptul că era sala la care mergeai înainte de a-l cunoaște pe el și pe care i-ai recomandat-o tu etc.) reprezintă detalii!
În cazul în care există copii implicați, nu va putea fi posibil un “contact zero” total, însă ar trebui limitată interacțiunea până la un context cât mai apropiat de acesta. Subiectele abordate rămân doar cele administrative și logistice legate de copii, pe sms mai degrabă decât la telefon sau în persoană, în discuții (și certuri) nesfârșite.
În concluzie, dă-i timpului ocazia de a-și face bine treaba pentru că, așa cum sintetizează atât de simplu și înțelepciunea populară, ”ochii care se nu văd, se uită!”.
Mai multe subiecte pe tema relației de cuplu, în emisiunea LA PLURAL, în fiecare sâmbătă, ora 18.00, la Canal 33!