Autoritățile române au emis Autorizație de construire pentru podul care va lega România de Moldova în zona Ungheni. Lucrările vor demara la 26 aprilie, iar evenimentul va fi sărbătorit printr-un festival denumit – cum altfel – „Podul de Flori”, organizat chiar pe șantier.
A fost emisă Autorizația de Construire, de către partea română, necesară execuției primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut după mai bine de 60 de ani de la ultimul pod construit. Este vorba despre Podul de Flori peste Prut de la Ungheni, Golăiești (RO) – Zagarancea (MD), urmând ca în termen de câteva zile să se emită Autorizația și pentru malul stâng al Prutului, de către autoritățile din R. Moldova, anunță pe facebook ministrul de stat în ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.
„Lucrările de execuție vor începe pe 26 aprilie 2025 și vom marca acest moment istoric pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului prin organizarea unui eveniment simbolic chiar pe șantierul acestuia, denumit Festivalul „Podul de Flori”, despre care voi reveni cu detalii în scurt timp”, spune Scrioșteanu.
Principalele caracteristici ale acestui obiectiv de investiții sunt:
* 261,20 metri lungime pod nou peste Prut, din care 130,60 m pe teritoriul României;
* câte un pod pentru fiecare sens de circulație;
* două benzi pe sens + trotuare
* 13 metri lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II);
* opt metri lățime parte carosabilă;
* un km lungime traseu;
* 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură;
* punct de control trecere frontieră care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor.
Durata contractului este de 24 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, în valoare de peste 151,68 milioane lei, fără TVA, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.
Podul de Flori peste Prut de la Ungheni face parte din proiectul Autostrăzii Unirii A8 și va avea și punct de trecere a frontierei, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).
Este primul din seria celor cinci poduri noi peste Prut pentru care există deja contractele de proiectare și execuție lucrări, semnate încă de anul trecut.
Celelalte poduri care urmează a fi construite sunt: Stânca (RO) – Costești (MD); Bumbăta (RO) – Leova (MD); Fălciu (RO) – Leca (MD), Răducăneni (RO) – Bărboieni (MD) și Albița (RO) – Leușeni (MD).