6 C
București
luni, 17 martie, 2025
spot_img
Alegeri 2025Incertitudinea corectitudinii alegerilor prezidențiale continuă. Toni Greblă chemat în Parlament să dea...

Incertitudinea corectitudinii alegerilor prezidențiale continuă. Toni Greblă chemat în Parlament să dea explicații

- Advertisement -

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP) este somat de cei de la USR să se prezinte în fața parlamentarilor pentru a lămuri mai multe chestiuni esențiale: cine și cum a influențat anul trecut rezultatul alegerilor prezidențiale și ce măsuri au fost luate pentru ca situația să nu se mai repete. Demisia lui Greblă mai este solicitată și de 20 de asociații neguvernamentale, care consideră că președintele AEP nu poate fi considerat imparțial, în condițiile în care a fost fotografiat tăind porcul alături de George Simion.

Au trecut trei luni de la alegerile prezidențiale din 2024 și încă nu știm de ce au fost anulate. În aceste condiții, USR cere ca șeful AEP, Toni Greblă, să vină în Parlament și să prezinte raportul privind organizarea și desfășurarea alegerilor, așa cum prevede legea.

„Ce vrem să aflăm?

*Cine și cum a interferat în organizarea alegerilor?

*Ce instituții nu și-au făcut treaba?

*Ce măsuri au fost luate pentru ca scrutinul din mai să fie corect și sigur?

… România are nevoie de seriozitate, reguli clare și răspundere reală! Înainte să mergem din nou la vot, trebuie să știm adevărul. AEP trebuie să dea explicații, iar cei responsabili să plece!”, au scris cei de la USR pe pagina de facebook a partidului.

„Dacă vrem ca românii să aibă încredere că votul lor contează și că li se face dreptate, instituțiile trebuie să respecte legea. Marcel Ciolacu și PSD l-au protejat pe Toni Greblă, deși acesta a tolerat grave abateri în organizarea alegerilor”, a declarat senatorul USR Ciprian Rus.

Cei de la USR atrag atenția că depunerea raportului de către AEP nu este opțională, ci obligatorie. Conform Legii 208/2015, AEP trebuie să prezinte Parlamentului un raport detaliat despre fiecare scrutin, inclusiv despre neregulile constatate.

La sfârșitul anului trecut demisia lui Toni Greblă a fost cerută și de 20 de ONG-uri. Asociațiile neguvernamentale consideră că acesta nu poate fi considerat imparțial, după ce în presă au apărut fotografii cu acesta tăind porcul alături de George Simion și de persoane apropiate de Călin Georgescu.

O petiție inițiată de Asociația „Declic” a strâns până acum aproape 80.000 de semnături prin care se cere schimbarea din funcție a actualului președinte al AEP.

„AEP, sub conducerea sa, nu a acționat corespunzător în fața neregulilor financiare din campania lui Georgescu și a suspendat publicarea datelor financiare, afectând transparența alegerilor. Aceste acțiuni arată o gravă lipsă de integritate, iar domnul Greblă nu mai poate îndeplini această funcție esențială într-un stat democratic”, scrie pe site-ul declic.ro.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments

LIVE