14.6 C
București
vineri, 24 mai, 2024
Google search engine
Alegeri 2024Incidentul de la AEP, luat la „bani mărunți” de către liderii Alianței...

Incidentul de la AEP, luat la „bani mărunți” de către liderii Alianței Dreapta Unită

Incidentul de securitate informatică produs recent în cadrul Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma căreia sute de CNP-uri ale unor experți electorali au fost date publicității nu a trecut necriticat de către Opoziție.

Preț de câteva zeci de minute, conform șefului AEP, ore, potrivit Opoziției, după încheierea datei la care trebuiau depuse listele electorale, datele personale a cel puțin 1.300 de experți electorali au fost la îndemâna oricui. Experții electorali sunt acele persoane care scanează cărțile de identitate ale celor care se prezintă la secțiile de vot în ziua votării.

Incidentul a fost aspru criticat de către reprezentanții Alianței Dreapta Unită și ignorat de partidele care compun actuala alianță guvernamentală.

În opinia liderilor Alianţei Dreapta Unită Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban,  incidentul nu vorbește despre „o breşă de Securitate”, ci „demonstrează pură incompetenţă a unei instituţii capturate politic şi manageriată prost”.

Potrivit sursei citate, datele personale, inclusiv codul numeric personal, a peste 1.300 de persoane din corpul experţilor electorali au fost dezvăluite timp de câteva ore, după ce aceste informaţii au fost trimise de Autoritatea Electorală Permanentă pe o adresă de e-mail greşită.

„Toni Greblă, omul numit de PSD la şefia AEP, tratează cu superficialitate datele personale ale unor cetăţeni români, experţi electorali, care ar urma să conducă secţiile de vot din ţară. La 72 de ore de la incident, Toni Greblă nu doar că nu înţelege gravitatea situaţiei, dar habar nu are, potrivit interviurilor acordate în presă, datele cui au fost expuse, avertizează liderii Alianţei Dreapta Unită. Într-un an cu patru rânduri de alegeri, Autoritatea Electorală Permanentă, instituţia care rolul de a supraveghea procesul electoral şi de a se asigura de integritatea acestuia, nu poate fi condusă de Toni Greblă. Alianţa Dreapta Unită solicită demisia lui Toni Greblă de la conducerea Autorităţii Electorale Permanente”, se arată într-un comunicat al celor din Alianța Dreapta Unită.

La rândul său, președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, anunțat declanşarea unei anchete interne pe acest subiect. El a precizat pentru Digi 24 că totul „s-a datorat oboselii” și că a fost vorba despre un email care a fost accesat timp de „o oră”, de circa „30 de persoane”.

Potrivit legii, Corpul experților electorali reprezintă o evidență permanentă a persoanelor din care sunt desemnați, prin tragere la sorți, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora.

Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments