22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
EDITORIALOpiniiIndependenții dependenți

Independenții dependenți

Domnul Marcel Ciolacu a anunțat că în cap de listă europarlamentară, în înfrâțirea între cele două popoare social-liberale, va fi o femeie. A dat și câteva detalii, cât să liniștească orice ambâț al doamnelor care se considerau demne să ocupe acel loc.

Femeia care va veni trebuie să apară din griul-neutru, nici roșu, nici galben-albastru, să izbească ușa alegătorului cu independența, să simtă liberal, dar să acționeze social-democrat (se acceptă și invers). Ce e drept e drept, sentimentele ca sentimentele, astea se duc cu timpul, se estompează, faptele vorbesc, iar fapte liberale pe ogorul patriei nu prea mai vezi.

Această eschivă electorală este la fel de mincinoasă și ipocrită precum comasarea de dragul electoratului, protejat să nu obosească mergând de cinci ori la vot în 366 de zile și pentru stabilitate. Avem și sloganul: Pentru liniștea noastră, cu drag noi doi!

Primul semn de nevolnicie al partidelor e când recurg la aceste gesturi, oferindu-i electoratului, vezi Doamne, un independent, un fel de ofrandă. Așa ceva s-a tot exersat și s-a dovedit că independentul nu mai era demult independent, deja activa, neînrolat oficial, în echipa care l-a ales „să deschidă” listuța. Cealaltă variantă e că bietul independent chiar a crezut că de aia e adus, să facă ce îl taie capul, cu personalitate proprie și crezuri mărețe. Vreți să facem o listă cu independenții aduși pe liste și să vedeți care au rezistat și care au fost lăsați la vatră? Nici dl Câțu, adus ca independent, nu a reușit să se integreze. Mai degrabă, să se dezintegreze. Doctorul Dănăilă, care chiar avea cu ce să se mândrească și ale cărui studii erau pe bune. Au fost și cântăreți, și sportivi, fiecare cu rezultate certe și palpabile, dar nerezistenți pe scena politicii. Foarte puținii independenți care au rezistat sunt cei care au devenit una cu tabloul, sincronizându-și privirea, buzele, mânuțele, inima și gândurile cu cei care l-au așezat în fruntea mesei pe motiv că trage lista.

În general și în particular, pentru activul de partid asta e mereu o mare palmă, adică le spui că e irelevant ce au făcut, nu se ridică la nivelul unui independent adus să salveze procente. La muncă, nu pe listă!

Și totuși, dacă tot am ajuns aici, cu comasate și cu învârteli, cu femeia care deschide lista, propun: Erika și Macarena! E cu poze, cu dialog, cu ritm – ar putea fi noul imn – e femeie și le spune de se aude până în fundul ultimului cătun. Și atunci, da, surpriza e cât țara, care e „stabilizată” prin comasare și liste comune.

Adriana Săftoiu
Adriana Săftoiuhttp://canal33.ro
Adriana Săftoiu este specialist în comunicare, fost purtător de cuvânt al Preşedinţiei României şi invitat permanent al emisiunii LA SUBIECT, difuzata în fiecare vineri seară de la ora 19.00 pe Canal 33 HD
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments