22.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024
Google search engine
DiverseMark Rutte sau Klaus Iohannis, la conducerea NATO? Mai degrabă, primul!

Mark Rutte sau Klaus Iohannis, la conducerea NATO? Mai degrabă, primul!

Decizia autorităților române de a-l nominaliza pe Klaus Iohannis la conducerea celei mai importante alianțe politico-militare a lumii, NATO, ar putea veni cam târziu.

Și asta fiindcă șeful statului român are de înfruntat candidatura fostului premier olandez, Mark Rutte, deja văzut drept marele favorit.

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și Franța și-au anunțat sprijinul față de candidatura lui Mark Rutte și, în ciuda unei opoziții destul de timide ale unor țări din estul Europei, e greu de crezut că datele problemei se vor schimba semnificativ.

Anunțul candidaturii lui Iohannis a fost dezvăluit recent de către corespondentul agenției Bloomberg la Casa Albă, la scurtă vreme după ce Joe Biden, președintele american în funcție, se pronunțase deja asupra subiectului, în favoarea olandezului.

Potrivit agențiilor internaționale de presă, Mark Rutte e singurul candidat oficial, în acest moment. Iar candidatura sa e sprijinită de 20 țări membre NATO, dintr-un total de 31, inclusiv de către cei mai importanți actori ai alianței militare.

S-a vorbit, de asemenea, și despre posibile candidaturi ale premierului estonian Kaja Kallas şi ministrului leton de externe Krisjanis Karins, dar confirmările oficiale se lasă așteptate.

Anunțul oficial al viitorului lider NATO se va face în iunie, la Washington, cu ocazia unei întâlniri speciale.

Mark Rutte, 57 de ani, unul dintre cei mai longevivi premieri olandezi, are așadar cele mai mari șanse de a-l înlocui din luna octombrie pe norvegianul Jens Stoltenberg, cel care a condus NATO în ultimul deceniu.

De asemenea, e foarte greu de crezut că un român va ocupa, pentru a doua oară consecutiv, poziția de secretar general-adjunct al NATO, funcție pe care o ocupă în prezent Mircea Geoană.

Articolul Precedent
Articolul Urmator
Vasile Trofim
Vasile Trofimhttp://canal33.ro
Vasile Trofim a intrat in presa la scurt timp după 1992. A început mai întâi ca fotoreporter-colaborator la Evenimentul zilei, in vremea în care director era Ion Cristoiu, a contribuit la cresterea săptămânalului „Expres Magazin” si a ziarului bucureștean „Ora”. Prins in tumultul vieții economice a ultimilor ani a scris pentru publicația online revista-patronatelor.ro. Se declară un fan necondiționat al stilului jurnalistic promovat de regretata Jeana Gheorghiu, a cărui școală de specialitate a și urmat-o dealtfel.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments