Prăznuită pe 21 noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este una dintre cele mai importante sărbători creștine, atât în tradiția ortodoxă, cât și în cea catolică. Cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia, această zi marchează momentul simbolic al aducerii Fecioarei Maria, la vârsta de trei ani, în Templul din Ierusalim, pentru a fi închinată lui Dumnezeu.
Evenimentul nu este relatat în Biblie de niciunul dintre cei patru evangheliști, ci provine din Tradiția Sfântă și scrierile apocrife. Potrivit acestei tradiții, părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, au adus-o la Templu ca împlinire a făgăduinței făcute lui Dumnezeu. Ei promiseseră că, dacă vor avea un copil, îl vor închina slujirii divine.

Sfinții Ioachim și Ana neavând copii, și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu. Sfinților părinți Ioachim și Ana, după nemumărate rugi către Dumnezeu, li s-a împlinit dorința și îngerul Gavriil le-a vestit că vor avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, o fată care va fi botezată Maria.
Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani.
Aici a fost întâmpinată de preotul Zaharia, tatal Sfântului Ioan Botezătorul care a dus-o în cea mai sfântă încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârsta de 15 ani. A fost condusă în acel loc sfânt, pentru că ea însăși avea să devină „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, sălaș a lui Dumnezeu-Cuvântul. Din ea, Cel Necuprins, Cel Veșnic, avea să ia trup, să Se facă cuprins în pântecele ei.
Fecioara Maria a petrecut astfel la templu 12 ani, până când Arhanghelul Gavriil a vestit-o că-L va naște pe Iisus, Fiul Domnului.
Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.
Astfel, pe 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Ovidenie. Numele de Vovidenie provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”.
Această sărbătoare are multiple semnificații în teologia creștină. Intrarea Fecioarei Maria în Templu simbolizează începutul pregătirii sale pentru a deveni Născătoarea de Dumnezeu. Maria devine un exemplu de supunere față de voința divină.
În reprezentările iconografice, Fecioara Maria este adesea înfățișată ca o fetiță mică, urcând treptele Templului, înconjurată de fecioare și binecuvântată de preotul Zaharia. Această imagine simbolizează puritatea și dedicarea deplină față de Dumnezeu.
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este așezată în calendarul bisericesc pe data de 21 noiembrie și face parte din ciclul praznicelor împărătești, marchând începutul simbolic al misiunii Fecioarei Maria.
Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului este expresia vie a credinței și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor.