7.9 C
București
sâmbătă, 2 martie, 2024
Google search engine
EDITORIALIrina Vlah posibil prezidențiabil al stângii stataliste moldovene

Irina Vlah posibil prezidențiabil al stângii stataliste moldovene

La Congresul Extraordinar al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au fost luate cel puțin trei decizii surprinzătoare.

Cea mai importantă hotărâre luată la Congres ține de faptul că Partidul Socialiștilor nu se mai opune integrării statului moldovean în Uniunea Europeană, însă, orice integrare, fie în Est sau în Vest, poate avea loc doar în urma unui referendum național.

Tot important, dar pentru consumul intern, de partid, e că deși au decis revenirea la funcția de președinte al partidului, delegații nu au discutat despre realegerea lui Igor Dodon, în calitate de președinte.

O a treia știre, importantă pentru alegerea unei strategii de comportament a opoziției moldovene la alegerile prezidențiale din 2024 ține de declarația făcută de Dodon în care se anunță că, „în acest moment nu ia în considerare participarea la alegerile prezidențiale” iar partidul este dispus să examineze scenariul referitor la un candidat comun al opoziției la prezidențiale.

Anterior, fruntașul socialist a scris pe rețelele de socializare că Partidul Socialiștilor va avea propriul candidat la funcția de președinte al statului moldovean și a adus argumente împotriva inițiativei potrivit căreia opoziția moldoveană ar trebui să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Ultimul anunț al socialiștilor moldoveni deschide procesul de identificare al candidatului cu cele mai mari șanse de a câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care, probabil, va fi prezentă Maia Sandu. Întrebată anterior dacă va candida la alegerile din 2024, șefa statului moldovean nu a negat, dar nici confirmat, că o va face. Ea a spus că este prematur pentru a discuta pe acest subiect.

Pentru mine este clar că membrii Comitetului Executiv, organul de conducere al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, vor avea ultimul cuvânt în identificarea și acceptarea candidatului stângii suveraniste.

Irina Vlah, fost Guvernator (Bascan) al Regiunii Autonome Găgăuzia si Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan 

Barometrul Socio-Politic al lunii decembrie a prezentat rezultatele a șase potențiale scenarii în care, alături de Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale, ar ajunge candidații Igor Dodon, Ion Ceban, Renato Usatîi, Irina Vlah, Alexei Lungu și Vlad Filat.

Potrivit cercetării sociologice, în cazul în care în turul doi ajung Renato Usatîi, Vlad Filat ori Alexei Lungu, actualul șef al statului moldovean Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale.

În cazul în care în turul doi ajunge Irina Vlah, simpatiile pentru Maia Sandu ajung la 38 la sută iar pentru Irina Vlah la 35 la sută, rezultat care poate fi interpretat atât pozitiv, cât și negativ, se înscrie în marja de eroare de +/- 3 % a cercetării.

Potrivit sondajului, doi potențiali candidați, dacă ajung în turul doi de scrutin o întrec. E vorba de Igor Dodon, care ar acumula 46 la sută din simpatiile moldovenilor versus 35 la sută obținute de Maia Sandu și Ion Ceban, care ar obține 42 la sută din preferințele de vot versus 34 la sută pe care le-ar obține actualul șef al statului.

Doar că nici unul dintre cei doi nu și-au anunțat, ferm, participarea la cursa pentru președinte.

Este greu de presupus că fruntașul socialist va ajunge, sau nu, prezidențiabil. Curtea Supremă de Justiție a Republicii Moldova a început la data de 15 decembrie audierea martorilor în dosarul în care fostul președinte Igor Dodon este acuzat de corupere pasivă. Dosarul în care Dodon este învinuit că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari este examinat în instanță mai bine de un an.  

Afirmația fostului șef de stat că, în acest moment, nu ia în considerare participarea la alegerile prezidențiale, ține de problemele pe care Igor Dodon le are cu justiția moldovenească.

Cât despre participarea primarului de Chișinău, Ion Ceban, la alegerile prezidențiale, acesta a declarat, de mai multe ori, că nu intenționează să candideze.

În acest context, rămâne doar o singură persoană care ar avea șanse de câștig în fața președintei Maia Sandu. Vom vedea, în timp, dacă Irina Vlah va avea, sau nu, susținerea socialiștilor pentru a deveni unic candidat al opoziției stataliste, de stânga, la alegerile prezidențiale din 2024.

Victor Nichituş
Victor Nichituşhttp://canal33.ro
Corespondentul Canal 33 in Republica Moldova, Victor Nichituș, jurnalist moldovean, observator incomod al vieții politice dintre Prut și Nistru vreme de 30 de ani, este citit atât de oficialii şi cât şi de opozanţii momentului, pentru comparaţiile surprinzătoare, nuanţele care scapă altora şi mesajele, ingenios inserate în documentatele sale note și observații.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments