1.2 C
București
duminică, 10 decembrie, 2023
Google search engine
StiriJOCUL TURCIEI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

JOCUL TURCIEI ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Turcia a sărbătorit, pe 29 octombrie, 100 de ani de la înființarea republicii. Chiar dacă actualul conducător al statului, Recep Tayyip Erdogan a depus flori la monumentul celui care a fondat republica, Ataturk, istoricii sunt de părere că poporul turc s-a disociat de valorile întemeietoare și merge cu totul în altă direcție, motiv de conflicte interne.


Realizatorul emisiunii Sfere de Interes, Andrei Stoian, a invitat-o pe Dr. Ioana Constantin-Bercean, cercetător Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale, în cea mai recentă ediție și au discutat despre ce strategie are Erdogan în Orientul Mijlociu.

Președintele turc speculează conflictul din Orientul Mijlociu, iar un posibil motiv este încercarea de reafirmare ca un „lider al lumii musulmane”.

Centenarul Turciei nu a fost principalul motiv care a atras atenția internațională asupra lui Erdogan.


Liderul turc a stârnit multe reacții odată cu discursul public legat de războiul Israel-Hamas.
Specialistul în științe politice și relații internaționale a vorbit despre cum îl avantajează pe Erdogan conflictele din Orientul Mijlociu.


Dr. Ioana Constantin-Bercean reamintește că președintele turc nu este la prima încercare de cucerire „a străzii arabe”.
A avut o încercare de negociere între Palestina și Israel, la începutul anilor 2000, când au fost incidente militare între cele două, iar Erdogan a declarat în fața forumului de la Davos că nici un șef de trib nu trebuie să vorbească așa cum au făcut israelienii, cu un „limbaj al armelor.”


Atunci, Erdogan, a fost supranumit „cuceritorul” de la Davos.
Un alt moment în care Erdogan a contestat ordinea globală a fost atunci când a declarat că lumea este mai mare decât 5, criticând sistemul internațional al celor 5 puteri nucleare.

Tucia este o putere regională, dar își dorește mai mult


Politica externă a Tuciei pare să ia noi forme. Are un discurs anti-occidental, deși negociază cu statele europene și Statele Unite ale Americii.
Această atitudine a lui Erdogan vine în contextul tulburat când se dă startul unei noi competiții panislamice de leadership.
Această întrecere se dă între Turcia- Arabia- Saudită și Iran, iar Turcia vrea să iasă din nou în față.


Cum va arăta relația Turciei cu NATO?
A fost Erdogan luat de val, cu privire la declarațiile despre Israel? Dr. Ioana Constantin-Bercean este de părere că nu, discursul lui Erdogan a fost bine calculat, pragmatic, pus pe seama valului de încredere obținut la alegerile recente.


Turcia nu va ieși din NATO, după părerea specialistului în relații internaționale.
NATO are nevoie de Turcia, pentru poziționarea geostrategică esențială în Alianța Nord-Atlantică.

Emisiunea Sfere de Interes, cu Andrei Stoian poate fi urmărită în fiecare luni și miercuri, de la ora 20.00 și marți, de la ora 13.00 și 14.00, pe Canal 33!

Alina Maslin
Alina Maslinhttp://canal33.ro
Licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la UAIC Iași și absolventă a masteratului Jurnalism Tematic, Universitatea din București. A realizat articole pentru Rador, a fost colaborator Europa Fm și editor în trustul Intact, pentru Antena 1 și Antena Stars. Este Producător executiv la Canal 33 HD si redactor www.canal33.ro
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments