16.7 C
București
joi, 23 mai, 2024
Google search engine
StiriRomânii au intrat în era restricțiilor plăților cash

Românii au intrat în era restricțiilor plăților cash

Începând cu 11 noiembrie 2023, se restricționează plățile cu bani cash în toate magazinele de tip cash and carry, precum și la furnizorii de bunuri și servicii, în scopul de a combate evaziunea fiscală.

Astfel, suma maximă pe care o persoană o poate plăti în numerar la o tranzacție este de 2.000 de lei în magazinele cash and carry și de 1.000 de lei la ceilalți comercianți. Măsura a stârnit nemulțumirea multor români, care consideră că este o încălcare a dreptului lor de a dispune liber de banii proprii.

Legea 296/2023 a fost promulgată de președinte și publicată recent in Monitorul Oficial.

Nemulțumirea populației față de limitarea plăților cu bani cash

Guvernul a interzis din luna noiembrie plata cu sume cash in magazine de tip cash and carry si furnizorii de bunuri si servicii

Din păcate nu toți românii au acces la instrumente de plată fără numerar, cum ar fi cardurile bancare sau aplicațiile mobile.

Un alt argument este că plățile cu bani cash sunt mai sigure și mai convenabile decât cele fără numerar, care presupun riscuri de fraudă, piraterie sau defecțiuni tehnice.

Românii se tem că datele personale și financiare pot fi furate sau compromise dacă folosesc cardurile sau aplicațiile mobile.

 Unii români preferă să plătească cu bani cash pentru a evita comisioanele bancare sau pentru a avea un control mai bun asupra cheltuielilor lor.

Totodată o parte a populației consideră că poate diminua cheltuielile impulsive, neavând întotdeauna sume mari în portofel.

Românii se tem de fraudă. piraterie sau defectiuni tehnice

Românii cred că măsura guvernului este o modalitate de a-i supraveghea și de a le impune taxe mai mari, fără a le oferi servicii publice de calitate. Ei susțin că evaziunea fiscală este cauzată mai degrabă de corupția și ineficiența administrației fiscale, care nu colectează impozitele datorate și nu sancționează pe cei care le încalcă.

În concluzie, limitarea plăților cu bani cash este o măsură controversată, care a generat nemulțumirea unei părți importante a populației.

Argumentele celor nemulțumiți se referă la inconveniențele asociate lipsei instrumentelor  de plată fără numerar, la riscurile și acestora și la ineficiența combaterii evaziunii fiscale,

Guvernul nu a luat în considerare aceste argumente si nu a oferit alternative și garanții pentru cetățenii care preferă să plătească cu bani cash.

Veronica Diac
Veronica Diachttp://canal33.ro
A preferat întotdeauna să facă munca „nevăzută” a unei redacții jurnalistice, cea de documentare, extrem de prețuită și de căutată atunci „când îți arde buza”, dar care îl lasă mereu în umbră pe autorul ei. E specializată în relația presei cu instituțiile bancare, de asigurări sociale și de sănătate, dar și pe spinoasa problemă a pensionării. Pasiunea ei cea mare e însă să scrie povesti urbane despre locuri și personaje care au făcut cândva „istorie”!
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments